Akustiske kvaler

Lauryn Hill var hiphopens største kvinnelige superstjerne. På sitt første nye album siden 1998 framstår hun som en grublende og sterkt personlig folk-sanger.

Lauryn Hill skapte en problematiserende, ektefølt og nyskapende smeltedigel med «The Miseducation Of Lauryn Hill». Og nå - tre år etter at hun leverte 90-tallets beste storformatkonsert i Oslo - gjenoppstår hun som dypt personlig folk-sanger, preget av sjelelige kvaler.

Lauryn Hill er dronningen som forsvant. Etter fem Grammyer, et «Miseducation»-salg i timillionersklassen og åpenbaringen av en konsert i Oslo Spektrum 13. mai 99 har karrieren hennes vært preget av stillhet. I vinter fødte Lauryn sitt tredje barn, og i mars gikk hun endelig inn i et MTV-studio for å framføre en bunke nye sanger. Det er opptaket av denne akustiske solokonserten som nå gjøres tilgjengelig.

Opptakene er gripende. På forbilledlig uredigert og usminket vis forteller Lauryn gjennom monologer og sanger hvor hun står i 2002.

Er en ekte dronning

«MTV Unplugged 2.0» er ei plate fra en artist som utfordrer omverdenen og seg selv, som er underveis og konfronterer sitt eget ståsted som artist. Opptakene har en sjeldent sterk nerve.

- Folk vil ha fantasi, men det de trenger er virkelighet. Jeg har trukket meg tilbake fra fantasidelen, sier hun oppriktig.

Dette er Lauryn som alvorlig sanger-låtskriver med stor trang til å vrenge sjela med publikum til stede. Monologene mellom sangene er like viktige som sangene.

Eksperimenterer

Låtmaterialet er delvis skisseaktig. Lauryn eksperimenterer og leker seg med nyskrevne sanger som «I Gotta Find Peace Of Mind» , «I Find It Hard To Say (Rebel)» , «Freedom Time» , «Oh Jerusalem» og «I Get Out» . Hun gråter, hun stopper opp midt i en låt, men hun er hele tida særdeles tilstedeværende. Bare en ekte dronning overlever med utelukkende nye sanger i en slik spinkel kontekst.

Lauryn overlever med glans, og kommer ut av innspillingen med sterkere integritet enn noen gang.

BRYTER STILLHETEN: Lauryn Hill fyller 27 i slutten av måneden. Nå er hun ute med første livstegn på nesten fire år, «MTV Unplugged 2.0». Det er seks år siden Hill, Wyclef Jean og Pras Michel ga ut sitt andre og hittil siste album som Fugees, «The Score».