Akutt pengekrise for Quart

Får 8,5 millioner i krisestøtte.

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): - Dette kan bli et tøft år, sa vi til oss selv før festivalen, fortalte styreleder i Quart, Magne Aasheim Knudsen, på en pressekonferanse i dag.

Og tøft har det blitt.

Festivalen har hatt dårligere råd, og nervøse kreditorer har bedt om å få pengene sine tidlig, noe som betyr at Quart har fått enda dårligere råd.

I tillegg regnet mandagen bort, noe som ikke hjalp på den negative stemningen:

- Mandag tenkte vi: Nå sliter vi, sa styrelederen i dag.

I går fikk Quart nødhjelp:

- Vi fikk i går 8,5 millioner i tilskudd. Fem millioner fra Cultiva, og 3,5 millioner fra Kristiansand Næringsselskap (Knas).

Cultiva er Kristiansand Kommunes Energiverksstiftelse, som særlig gir støtte til kulturinstitusjoner og kulturtiltak. I forrige uke ga de Quart 3,5 millioner i lån, dette ble omgjort til tilskudd i går, i tillegg til at festivalen fikk 1,5 millioner i friske penger.

AKUTT PENGEKRISE: Styreleder Magne Aasheim Knudsen i Quart fortalte at festivalen har likviditetsproblemer, og i går mottok ny støtte fra næringslivet. Her er han sammen med fungerende Quart-sjef, Jørgen Skaug, på dagens pressekonferanse. Foto: EIRIK HELLAND URKE
AKUTT PENGEKRISE: Styreleder Magne Aasheim Knudsen i Quart fortalte at festivalen har likviditetsproblemer, og i går mottok ny støtte fra næringslivet. Her er han sammen med fungerende Quart-sjef, Jørgen Skaug, på dagens pressekonferanse. Foto: EIRIK HELLAND URKE Vis mer

- Bakgrunnen er at vi ønsker å signalisere at Quartfestvalen ikke er i fare. De kom til oss, og vi satte oss inn i situasjonen. Cultiva har alltid sett på Quart som en av de viktigste investeringene i Kristiansand, og det er ikke bare Cultiva som er med på dette, sier styreleder i Cultiva, Trond Bjørnenak til Dagbladet.no.

Tidligere Quart fått et lån av Cultiva på 2,5 millioner, på spørsmål om de forventer å få tilbake pengene, svarer Bjørnenak:

- Det er ting vi vil følge nøye, men for oss er det viktig at Quart greier seg, og vi forventet at det var et behov for oss i år. Det er viktig at de kommer over denne kneika, og får mulighet til å tenke langsiktig.

Dermed har det lokale næringslivet måttet trå til for å redde Quart fra fullstendig økonomisk ruin. Dette er det samme næringslivet som var en medvirkende årsak til at bookingsjef Toffen valgte å starte opp Hovefestivalen.

Styrelederen i Quart setter pris på pengene fra næringslivet:

- Dette viser at det er en utrolig vilje til å stille opp, sa han på pressekonferansen i dag.

Festivalen hadde 3,2 millioner i negativ egenkapital før festivalstart i år, og i tillegg var bookingbudsjettet økt på grunn av konkurransen med Hove.

Festivalen har fått mye negativ presse, og mange har påpekt at det virker folketomt på festivalen.

Dette bekrefter Quart i dag:

- Det er færre publikummere i år enn vi hadde håpet på. Vi har solgt over 25 000 billetter, men hadde håpet på å selge 50 000, sa styrelederen på pressekonferansen.

Det har de siste dagene vært spekulert på om Quart har delt ut store mengder gratisbilletter for å øke publikumstallet. Spesielt ble mange mistenksomme da festivalen begynte å opplyse om formidlede billetter i stedet for solgte billetter.

- Vi har omtrent 37 500 billetter ute, fortalte styrelederen.

Det betyr at festivalen har delt ut omtrent 10 000 billetter utenom ordinært salg. Av disse billettene er omtrent 2 000 akkrediteringer til frivillige, presse, og andre samarbeidspartnere.