al-Qaida ville kidnappe Crowe

Målet var «kulturell destabilisering».

(Dagbladet.no:) Det må være en av de mer bisarre terrorplanene al-Qaida har klekket ut: Den New Zealandske skuespilleren Russel Crowe skulle kidnappes som en del av en kulturell destabiliserings plan mot vesten.

FBI henvendte seg til skuespilleren i 2001, i månedene før han fikk Oscar for beste skuespiller for Gladiator.

- Det var første gang jeg høre om al-Qaida. Og her har du et annet lite drypp av ironi. De skulle ta berømte amerikanere ut av bildet som en del av en kulturell destabiliseringsplan, sier Crowe i et intervju med GQ magazine.

Crowe er født i New Zealand, men bor i Australia.

Crowe ble beskyttet av agenter under londonpremieren til filmen «Proof of Life», FBI skygget ham under Golden Globe-utdelingen, og fortsatte overvåkningen under innspillingen av «A beautiful mind» og «Master and Commander».

Elvis

- Jeg forstod aldri hva som foregikk. Det så ut som jeg var faens Elvis Presley, for over alt jeg gikk var alle disse FBI-karene, sier Crowe, som er kjent for å ha et friskt språk, og havne i utallige slåsskamper.

Den originale trusselen ble mottatt rett før Golden Globe-utdelingen 21. januar 2001. En fransk politikvinne i et Nord-Afrikansk land skal hørt trusselen under avlytting.

Stort alvor

- Vi mottok opplysninger om en mulig kidnappingsplan, og vi ser på slikt med stort alvor, sier en FBI-talsmann til News.com.au.

Ifølge Crowe begynte FBI etter hvert å lure på om trusselen var overdrevet, og begynte å tvile på kildene sine, skriver Reuters.

TRUET: Russel Crowe skulle kidnappes av al-Qaida.