Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Biologisk mangfold

Alarm! 60 prosent av verdens ville dyr og fugler kan ha forsvunnet siden 1960

Det går fram av rapporten «Den levende planeten» fra Verdens naturfond WWF. Naturmangfoldet fortjener sin egen ambisiøse og forpliktende Paris-avtale.

FARE: Uten bier, humler og andre pollinerende insekterer, verdens matvareplanter i fare, skriver Ola Elvestuen. Her er miljøministeren sammen med daværende landbruksminister Jon Georg Dale under lanseringen av Pollinatorstrategien på Fjellstrand skole på Nesodden i juni. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FARE: Uten bier, humler og andre pollinerende insekterer, verdens matvareplanter i fare, skriver Ola Elvestuen. Her er miljøministeren sammen med daværende landbruksminister Jon Georg Dale under lanseringen av Pollinatorstrategien på Fjellstrand skole på Nesodden i juni. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdenssamfunnet må gjøre en ekstraordinær innsats for å sikre livsgrunnlaget vårt. Denne uka møtes over hundre miljøministre i Egypt på partsmøtet for FNs konvensjon om biologisk mangfold for å komme et skritt videre.

Det er mange årsaker til at vi mister den ville naturen. Vi bygger veier, boliger og industri. Krypskyting, ørken som brer seg og hogst i enorm skala er andre årsaker. Summen av store og små beslutninger i bedrifter, stater og kommuner over hele verden fører til at naturen taper.

Artene er deler av byggverket. Når en del forsvinner vil andre deler av bygget påvirkes, og helheten kan kollapse.

Fremmede arter som fortrenger lokale arter er også en trussel mot naturmangfoldet. I Norge spres stillehavsøstersen med voldsom fart langs kysten vår, og fortrenger blåskjell og andre stedegne arter.

Bier, humler og andre pollinerende insekter er i tilbakegang over hele verden. Uten disse er verdens matvareplanter i fare. 35 prosent av maten vi spiser er avhengig av insektpollinering.

Regjeringen lanserte i sommer en nasjonal strategi for å sikre levedyktige bestander av pollinerende insekter. Internasjonalt arbeider Coalition of the willing on Pollinators for å få flere land til å ta grep for å bevare biene.

Skogen er leveområde for de aller fleste arter. Derfor må vi verne mer skog for å ta vare på bier, humler og alt annet naturmangfold.

Vi har nå vernet rundt fire prosent av norsk skog, og har som mål at 10 prosent av skogen skal vernes. Tempoet i skogvernet er kraftig økt de siste åra, og bevilgningen har de siste åra vært godt over 400 millioner kroner.

Det kanskje viktigste Norge gjør for naturen, er vår innsats for å bevare verdens regnskoger. 20 prosent av Amazonas' regnskoger har blitt borte i løpet av bare 50 år. For å redusere avskogingen bidrar Norge med tre milliarder kroner i året.

Pengene går blant annet til å bygge kompetanse og institusjoner i regnskoglandene. Det er helt grunnleggende. Mangel på kunnskap og gode offentlige institusjoner gjør at den ulovlige hogsten og brenningen kan fortsette.

Planleggere og politikere må bli mer bevisste på verdien av natur når de bestemmer hvor nye bolig- og hyttefelt legges og hvor nye skogsveier bygges. Utbyggingene må skje på en måte som skåner naturen. Avgjørelsene som tas nå, har stor betydning for hvor mye natur vi kan etterlate til neste generasjon.

Et sterkere internasjonalt samarbeid er nødvendig. Vi har globale mål for bevaring og bærekraftig bruk av naturen, nemlig de såkalte Aichi-målene fra 2010. Hovedproblemet er ikke mangel på ambisjoner, men at landene ikke følger dem godt nok opp.

Jeg vil jobbe for at vi får på plass nye mål med sterkere formuleringer om at landene faktisk gjør det de sier at de skal gjøre. Naturhensyn må i større grad tas i betraktning i alle deler av samfunnet, og spesielt i jord- og skogbruk, fiske, turisme og industri.

Naturmangfoldet fortjener sin egen ambisiøse og forpliktende Paris-avtale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!