KOMMENTARER

Alarm! Det går bedre i verden enn vi tror

Det er dessverre bare én måte å formidle historien om at verden blir et bedre sted.

UVANLIG OPTIMIST: Flere burde antakelig dele optimismen som den argentiske fotballegenden Diego Maradona her gir uttrykk for. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko
UVANLIG OPTIMIST: Flere burde antakelig dele optimismen som den argentiske fotballegenden Diego Maradona her gir uttrykk for. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ironisk nok må det pakkes inn som en dårlig nyhet for å fange folks oppmerksomhet: det står mye bedre til i verden enn det vi tror. Vi er bare så dårlig opplyste og ignorante, at vi vet ikke om det.

Organisasjonen Gapminder, stiftet av den avdøde svenske professoren Hans Rosling, samler statistikk om utviklingen i verden. For å nå fram med det glade budskap gjennomfører de jevnlig undersøkelser for å vise hvor lite vi egentlig vet om tingenes tilstand.

ROSLING: Professor Hans Rosling blir hyllet i sosiale medier etter talen han holdt under innsamlingsaksjonen «Hela Sverige skramlar» om flyktningkrisen. Video: SVT Vis mer Vis mer

På tretten faktaspørsmål om verden, svarer nordmenn riktig på bare 3,2 av dem. I Gapminders internasjonale undersøkelse, som den norske er basert på, har apekatter omtrent samme treffsikkerhet. De svarer rett på 4 av 12.

Visste du for eksempel at gjennomsnittlig levealder på jorda er 70 år? Den har økt jevnt og trutt, og henger først og fremst sammen med at barnedødligheten har falt enormt i verden.

Det skyldes blant annet dette, ukjent for de fleste nordmenn: 80 prosent av verdens ettåringer er nå vaksinert mot meslinger. Det har bare 20 prosent av oss fått med oss.

Dermed skjønner vi ikke elementære sammenhenger om verden vi lever i. Når barnedødligheten faller, velger vi å få færre barn. Befolkningsveksten er derfor i ferd med å komme under kontroll. Økningen i antallet mennesker på jorda flater ut. Vi blir bare flere fordi de som allerede er født, lever lenger. Vi blir ikke flere barn på jorda. Det er det bare 11 prosent av oss som har fått med seg.

Det er altså ikke bare Norge som møter en eldrebølge, det er verden. Hvis det er noen negative følger av dette, vil du garantert få vite om det.

Den som kom på ideen om å lage disse undersøkelsene, har nemlig skjønt noe grunnleggende: Fordi det er dårlige nyheter som serveres, sniker det seg lettere inn i medienes løpende dekning.

Slik er medielogikken. Av Hans Rosling og andre får vi i mediene store deler av skylda for uvitenheten. Mediebrukere pumpes så fulle av advarsler og dårlige nyheter fra inn og utland, at vi ikke er klar over at verden blir et stadig bedre sted.

I samme avis (VG) hvor spørreundersøkelse ble publisert søndag, lød forsida: «EPIDEMIENE SOM TRUER VERDEN». Samtidig forteller statistikken at vi aldri har vært friskere.

Er dette egenlig et problem? Verden blir tross alt bedre. Kanskje vi jobber hardere for å bekjempe nød og elendighet når vi tror det står dårligere til? Verden blir ikke nødvendigvis bedre i morgen, selv om den ser bedre ut i dag.

Faren er likevel at vi uroer oss unødig. At vi lar oss lure av demagoger som overdriver farene som omgir oss. Og at sosiale medier forsterker utviklingen. Forskeren og forfatteren Steven Pinker advarte mot dette i forbindelse med sin siste bok, «Enlightenment Now». I kjølvannet av alarmismen får vi Trump. Som gjør sitt beste for å undergrave alt som har sørget for den positive utviklingen vi har sett til nå.

Fordi vi ikke er klar over den gode utviklingen, velger vi i forvirringen en mann som snur den.

Så slapp av, det står ikke så dårlig til. Bortsett fra én ting, som vi faktisk nesten konsekvent svarer riktig på, men ikke gjør nok med: klimaendringene.

Hele 89 prosent i den norske undersøkelsen har fått med seg at «de fleste eksperter mener gjennomsnittstemperaturen på jorda vil øke».

I Steven Pinkers bok, en hyper-optimistisk gjennomgang av alle sider ved sivilisasjonens og menneskehetens utvikling, er klimaproblemet kapittelet hvor den glade fortellingen lugger. Utfordringen med å få klimautslippene ned mot null raskt nok, er «gargantuam» (enorm), skriver Pinker.

Men det er også mulig. Verden er blitt et bedre sted. Da kan den vel bli enda bedre.

DET HVITE HUS: Det hvite hus utestengte CNN-reporter fra pressemøte etter «upassende spørsmål». Video: CNN Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer