DEBATT

Alarmen går i hele verden om livsfarlig antibiotikaresistens

Antibiotika kan slutte å fungere, og det vil ramme oss alle. Bent Høie trenger å handle.

BEKYMRET: Torgeir Micaelsen (Ap) frykter ny antibiotikaresistens, og etterlyser handlekraft fra helseminister Bent Høie (H). Foto: Stein J. Bjørge  / NTB Scanpix
BEKYMRET: Torgeir Micaelsen (Ap) frykter ny antibiotikaresistens, og etterlyser handlekraft fra helseminister Bent Høie (H). Foto: Stein J. Bjørge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dersom antibiotika slutter å virke, vil den moderne legevitenskapen «bli sendt tilbake til den mørke middelalderen» sa Jim O'Neill som i går la frem en ny ekspertrapport. Forskerne har på nytt trykket på alarmknappen. Nå må myndighetene våkne.  Det er i norsk interesse å ta internasjonalt lederskap i saken. Så langt har dessverre regjeringen vært mest opptatt av å prate, ikke handle.

Vi trenger nye, effektive antibiotika. En verden uten effektiv antibiotika, vil bli svært dramatisk for alle mennesker. Dødeligheten vil stige kraftig, og ingen vil kunne skjerme seg. Ingen vil ha beskyttelse fra de motstandsdyktige bakteriene.

Det er ikke utviklet nye antibiotiske substanser av betydning på snart 30 år. I løpet av de samme 30 årene har verden sett flere kvantesprang innen medisinsk forskning, som alle har bidratt til et bedre helsetilbud for verdens befolkning. Spørsmålet vi mangler svar på, er hvorfor legemiddelindustrien ikke får utviklet nye antibiotika når vi ser hvilke andre fremskritt den medisinsk-teknologiske industrien har stått for i samme periode?

Svaret på det kan virke innlysende enkelt: Å utvikle nye antibiotikapreparater er både usedvanlig krevende og veldig dyrt. Med dagens forretningsmodell for legemiddelutvikling, beregner legemiddelselskaper lav forventet avkastning av å utvikle nye antibiotika. Denne utfordringen er tidligere drøftet i detalj av blant annet norske folkehelseeksperter som John Arne Røttingen og Unni Gopinathan. Og analysen får nå fornyet støtte fra for mange uventet hold: Rapporten som kom denne uken, er ledet av Jim O'Neill, økonom og tidligere sjef i Goldman Sachs og nå statssekretær i det konservative finansdepartementet i Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer