LEDER

Alarmerende om miljøgifter i mat

Med vårt nåværende kosthold bryter vi de nye grenseverdiene med klar margin.

MILJØGIFTER: Kostholdsrådene må oppdateres. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MILJØGIFTER: Kostholdsrådene må oppdateres. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra European Food Safety Authority (EFSA), slår fast det mange kritikere lenge har fryktet: grenseverdiene for miljøgifter i kostholdet er trolig satt alt for høyt. Dette kan få store konsekvenser for myndighetenes kostholdsråd, for matprodusenter og ikke minst for norsk sjømatnæring. Villfisken slipper heller ikke unna - å spise fet fisk i fri form er også en potensielt sett stor kilde til inntak av miljøgifter.

Rapporten ble klar tirsdag, etter et langvarig arbeid. Den ble bestilt av EU-kommisjonen i 2015 etter at flere uavhengige studier antydet at grenseverdiene var for høye.

EFSA har beregnet hva som er det ukentlige akseptable inntaket av såkalte dioksiner og dioksinliknende PCB i mat. I rapporten kommer de fram til at det nye daglige inntaket ikke bør overskride to pikogram per kilo kroppsvekt, noe som er sju ganger lavere enn nivået som ble satt av EUs matsikkerhetsorgan i 2001.

Problemet er at med vårt nåværende kosthold i Europa, bryter vi allerede disse grenseverdiene med klar margin. Et kosthold som gir en såkalt gjennomsnittlig og høy eksponering for disse miljøgiftene, er henholdsvis opp til fem og 15 ganger høyere enn det nye tolerable inntaket hos ungdom, voksne og eldre. Småbarn og barn opp til ti år hadde samme grad av overskridelse av tolerabelt inntak, ifølge lederen av arbeidsgruppen bak risikovurderingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer