Albert Åberg blir allmektig enehersker i helt ny bok

Sterkt tilbake etter fire år.

NY BOK: Forfatter Gunilla Bergström har skrevet den første Albert Åberg-boka på fire år. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet.
NY BOK: Forfatter Gunilla Bergström har skrevet den første Albert Åberg-boka på fire år. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: 38 år etter at den første Albert Åberg-boka kom ut i Sverige, er gutten i den brune ullgenseren høyaktuell.

Denne helga har Riksteatret nypremiere på Albert-forestillingen sin. Og nå er Gunilla Bergströms første Albert-bok på fire år oversatt til norsk. Men er han fortsatt like relevant?

Ingen pekefinger Albert-bøkene var nyskapende da de kom på 70-tallet. Det var også tematikken i den forrige boka, «Albert og soldatpappaen», som tok opp krig og voldsleker. I «Albert med styrke-sekken» må vår nå snart sju år gamle helt hamle opp med både hungersnød og opprørske undersåtter. Men den moraliserende pekefingeren som etter min mening tynget ned den forrige boka, er erstattet med sprudlende fantasilek.

I første oppslag forteller Albert at han har «gjort noe fantastisk». Han har vært konge i eget land, «Egenlandet», men en flokk små «gulinger» og «grønninger» som undersåtter. Her får Albert litt av en utfordring, når han - med nikk til en historisk fransk dronning - er opptatt med sitt, og ikke ser at landet er rammet av tørke og undersåttene sulter. Løsningen er likevel enkel, med en utømmelig styrkesekk som aldri går tom for mat, vann eller juveler. Parallellen går til bibelhistoriens fem fisk og to brød, og Albert blir et allmektig overhode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer