DOBBELT JUBILEUM: I år er det førti år siden den første boka om Albert Åberg kom, og forfatteren selv er blitt sytti.

Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
DOBBELT JUBILEUM: I år er det førti år siden den første boka om Albert Åberg kom, og forfatteren selv er blitt sytti. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Albert Åberg er tilbake!

Og denne gangen blir pappa Åberg morsk.

ANMELDELSE: Førti år er gått siden Gunilla Bergström første gang fortalte og tegnet historien om Albert Åberg. Nå er forfatteren, som selv er syttiårsjubilant, ute med ny Albert-bok.

Kjent og kjært
I «Bruk skallen! sa pappa Åberg» er de kjente elementene på plass. Foruten pappa og Albert, er Milla og Sakkeus her, og de store fetterne.

Det er en søndag full av forventning. Albert og Milla lager et lekelandskap av filt og kartong. De gleder seg sånn til å vise byggverket til fetterne. Men de store kommer med radiostyrt bil og kjører verket i stykker. Det er hjerteskjærende og krever aksjon av pappa Åberg. Han må være morsk. Og lur.

Jordnær
Årsakene til Albert-bøkenes suksess er mange. De originale illustrasjonen er én ting, en annen er at bøkene handler, på sin egen uhøyrøstede måte, om ordentlige dilemmaer. I åres bok handler det om urettferdighet, straff og skadefryd.

Etter dilemmaet kommer løsningen, men denne strukturen blir ikke forutsigbar hos Bergström. I den aller første boka «God natt, Albert Åberg» prøvde pappa Åberg å gjøre Albert til lags og endte med å sovne utmattet på gulvet. I årets bok finner han en bedre løsning på historiens dilemma.

Uforanderlig
Årets fortelling kunne vært bedre balansert; slutten kommer brått. Ellers er setningene like korthugne som vanlig, illustrasjonene like betagende som vanlig, og den litt uventede vendingen er også på plass. Kanskje er fortellerens stemme en tanke tydeligere enn tidligere.

Uforanderligheten i dette universet er en genistrek fra forfatteren: Albert, som amerikanerne synes var for stygg da han ble introdusert, er seg selv lik, Pappa Åberg er fremdeles like sindig og piperøykende (men muligens litt slankere?), og duoen er fremdeles kledt i syttitalls brunt.

Finurlig
Begrström starter årets bok med en dedikasjon: «Til minne om min far - alltid like finurlig, og med ett bein i barnas verden.» Karakteristikken passer like godt på forfatteren selv og er en av mange grunner til at vi elsker Albert-serien.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet XX.XX.XXXX.