Alberto Moravia - Italias skandaløse tungvekter

Nå kommer hans sensasjonelle debutbok på norsk.

STERKE NOVELLER: Alberto Moravias noveller kom i utvalg i Gyldendals kjente blå serie. Foto: Faksimile fra omslaget.
STERKE NOVELLER: Alberto Moravias noveller kom i utvalg i Gyldendals kjente blå serie. Foto: Faksimile fra omslaget. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Radikal og ubøyelig,  orfulgt og sensurert, erotisk og skandaløs, kunstnerisk kompromissløs. Alberto Moravia (1907-1990) var den mest offentlig kjente italienske forfatteren i sin generasjon. Stadig figurerte han på lista over sannsynlige Nobelpris-kandidater.

Samtidig reiste han helt fra ungdommen verden rundt og skrev både i artikkel- og bokform fra Mexico og Afrika, fra Maos Kina og Japan etter atombombene. Men det var som novellist og romanforfatter han markerte seg sterkest, og utgivelsen på norsk av hans i sin tid sensasjonelle debutroman, «De likeglade» (1929), fyller et hull i vår oversettelseslitteratur.

Boka ble i sin tid refusert av flere forlag. Moravia utga den for egen regning. Men den fikk en øyeblikkelig respons og ble en enestående suksess til debutroman å være. Den er seinere blitt betraktet som en forløper for den såkalt eksistensielle roman, for eksempel Jean-Paul Sartres «Kvalmen» (1938).

Moravia var gift med sin mest kjente kvinnelige kollega, Elsa Morante, i 21 år. Sammen med henne levde han på flukt fra fascistene i ni måneder på den italienske landsbygda under andre verdenskrig. På 1960-tallet skilte de seg, og Moravia giftet seg med forfatteren Dacia Maraini. Heller ikke dette ekteskapet varte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer