Anmeldelse: Kjartan Brügger Bjånesøy - «Kjære pappa»

Alderdommen utfordrer kjærligheten til faren

Er det fordi min far døde tidlig i sekstiårene, at jeg blir så rørt av denne boka om en gammel og syk pappa?

FAR OG SØNN: Journalist og forfatter Kjartan Brügger Bjånesøy med sin far våren 2002. Bildet ble tatt av mora som ville forevige at sønnen en sjelden gang hjalp til i hagen. Foto: Privat
FAR OG SØNN: Journalist og forfatter Kjartan Brügger Bjånesøy med sin far våren 2002. Bildet ble tatt av mora som ville forevige at sønnen en sjelden gang hjalp til i hagen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Du kan få lommepenger av meg om jeg får ukelønn av deg når jeg blir en gammel mann». Jeg kom på pappas replikk under lesingen av Kjartan Brügger Bjånesøy fine bok «Kjære pappa».

Å dele erfaringer

Å lese bøker om fedre og sønner er alltid spesielt. Andres fortellinger minner meg på hendelser i mitt liv. Men de får også frem hvor forskjellig båndene til våre nærmeste kan bli.

Bjånesøy vokste opp i en kjernefamilie på fem i Hordaland og bor nå i Oslo med kone og to barn. Han er journalist og har utgitt bok om Raymond Kvisvik og den kulinariske reiseskildringen «Kompeland». «Kjære pappa» er min favoritt i forfatterskapet.

Den handler om hans forsøk på å forsone seg med at den over 70 år gamle faren er blitt kraftig redusert etter et hjerneslag som var nær å koste ham livet.

Kortvarig idyll

Fortellingen åpner med at familien reiser på sin årlige sommerferie i naustet ved forfatterens barndomshjem. Forfatteren skriver levende om ferieidyll i dårlig vær. Han introduserer oss for sin nevenyttige far og omsorgsfulle mor, etter hvert også for brødre, venner og naboer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer