Alderdommens råskap

«John Gabriel Borkman» søker tarveligheten i Ibsen, og finner det den leter etter.

FORFALL: Jan Ø. Wiig er John Gabriel Borkman og Kari Onstad er Ella Rentheim i Anders T. Andersens tarveliggjorte versjon av Ibsens drama. Foto: Per Maning/Teater Ibsen.
FORFALL: Jan Ø. Wiig er John Gabriel Borkman og Kari Onstad er Ella Rentheim i Anders T. Andersens tarveliggjorte versjon av Ibsens drama. Foto: Per Maning/Teater Ibsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Regissør og skuespiller Anders T. Andersen har fått for vane å rote rundt i klassikerne etter noe nedslitt, nedbrutt og tilsølt. Han finner som regel det han leter etter. Resultatet er ujevne, uregjerlige, ufullkomne forestillinger som føles energiske og oppkvikkende, som flytter rundt på vektene innenfor rammen av et ihjelspilt verk og viser det fra nye sider. Slik er det også med hans nedkappede og tidvis banale «John Gabriel Borkman» i Skien.

Subb Sjelden er vel hjemmet til den skandaliserte eks-banksjefen John Gabriel Borkman (Jan Ø. Wiig) blitt fremstilt så subbete, med sjaskete stabler av klær og aviser i hjørnene. Forfallet er fullstendig.

Borkmans bitre kone Gunhild (Sylvia Salvesen) er her en halvforrykt gammel dame i skitten morgenkåpe. Hun virker uvant med selskap når søsteren Ella (Kari Onstad) feier inn døren.

I et solid spilt trekantdrama er den dødssyke Ella, som var Borkmans egentlige kjærlighet og hvis formue var den eneste han ikke underslo, den som i størst grad utdypes.

Andersen og Onstad viser henne som en opportunist, tilbakelent og selvsikkert kjederøykende i møte med søsteren, bløtt bedende overfor Borkman. Den rallende røykehosten hennes er et eksempel på Andersens forkjærlighet for å vemmeliggjøre og vulgarisere, og forsterker følelsen av det borkmanske hjem som et uutholdelig sted, som sønnen Erhart (Jørgen Wiig Salvesen) må komme seg unna for enhver pris.  Forvokst Erhardt gis forresten en interessant epilog, basert på en Gertrude Stein-tekst om en oppvekst i moralsk forvirring, som antyder at det kanskje heller ikke går så godt med ham. På hans kant av dramaet er da forestillingen ellers forvokst og overtydelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer