- Alderen spiller mindre rolle

Meryl Streep er aktuell i to nye filmer med amerikansk premiere i desember. Hun sier til Dagbladet at grensa for når kvinnelige skuespillere slutter å få roller er skjøvet oppover, heldigvis.

NEW YORK: - Ja, ikke slik den er blitt borte, men nå nærmer grensen seg 40 år, jeg venter bare på 50, sier en lattermild Meryl Streep.

Vi treffer henne i New York i forbindelse med presentasjonen av en av hennes nye filmer. Hun er akkurat slik vi har sett henne på kino i flere årtier. Sval og vakker, smilende med en alvorlig klangbunn.

Mange tilbud

For hun behøver absolutt ikke å bekymre seg over rolle-tilbudene. Streep har nok å gjøre. I desember har filmene «The Hours» og «Adaptation» premiere, begge litterære filmer bygget på bøker.

- Jeg trekkes til virkelig god litteratur. Det er en viktig del av livet mitt. Overført til film er romanene blitt til interessante filmer med mange lag, sier hun.

Streep har åpenbart hatt mer enn en finger med i spillet da Michael Cunninghams bok om Virginia Woolf ble til film.

- Vi la inn tre nye scener og endret slutten, sier hun.

Meryl Streep har opp igjennom åra sagt nei til en rekke fristende filmprosjekter. Hun har fire barn og har helt bevisst prioritert omsorgen for dem.

- Elsker å ha fri

- Det er et valg jeg har tatt. I lange perioder har jeg tatt fri, jeg elsker å ha fri. Dessuten har veid over 80 kilo i flere år av mitt liv, fire svangerskap er lenge. Jeg har brukt tid til å komme i form igjen, det har også tatt tid. Men innimellom dette har jeg fått anledning til å lage mange svært interessante filmer, sier hun.

- Hva er bagrunnen for at kvinnelige skuespillere nå synes å ikke være «døde» etter at de har passert 30 år?

- Jeg pratet med Susan Sarandon om dette forleden kveld og vi var enige om det er blitt bedre. Det er en større variasjon i prosjekter og det store filmpublikummets smak er ikke så entydig lenger. Kabeluniversiet har åpnet opp for mange nye muligheter. Det er kanskje å dra det langt, men det virker nesten som om 11.september har økt mangesidigheten i amerikansk underholdning.

Rollemodell

- Flere unge kvinnelige skuespillere sier at du er deres rollemodell. Nicole Kidman sier at hun synes det var en ære å få spille i samme film som deg, hva synes du om å være modell for andre?

- Jeg synes det er flatterende og oppmuntrende. Dersom jeg kan gi noe til yngre skuespillere er det fantastisk. Jeg sugde kunnskap ut av eldre kolleger da jeg var ung. Noen ganger må jeg ha vært fryktlig pågående. Hvis jeg nå kan inspirere noen, er det en glede, sier Meryl Streep.

POPULÆR: - Kan jeg gi noe til yngre skuespillere, er det fantastisk, sier Meryl Streep om det å være rollemodell. Her fra Nobelkonserten i Oslo i fjor, da Streep var konferansier.