Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: omskjæring av guttebarn

Aldergrense på barnas side

En aldergrense for omskjæring av guttebarn er å slå ring rundt prinsippet om at barn har egne rettigheter.

GAMMEL SKIKK: En stol som brukes i omskjæringsseremonien i Det Mosaiske Trossamfund sin synagoge i Oslo. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
GAMMEL SKIKK: En stol som brukes i omskjæringsseremonien i Det Mosaiske Trossamfund sin synagoge i Oslo. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Meninger

Nestleder i SV, Snorre Valen, mener at en aldersgrense for omskjæring av guttebarn trenger å være prinsipielt forsvarlig. At barn har egne rettigheter, og at de må gjelde på tvers av religion og kultur, er et slikt prinsipp.

Spaltist

Andreas Halse

er daglig leder i Svenssonstiftelsen.

Siste publiserte innlegg

Debatten om omskjæring handler egentlig ikke om religion. Den handler om man mener at alle barn har egne rettigheter og at de rettighetene inkluderer retten til å ikke få utført unødig kirurgi på eget kjønnsorgan. Hvis man, som jeg, mener at svaret på begge spørsmål blir ja, er aldersgrense fornuftig. Det vil stille samtykkende individer fritt til å gjøre hva de vil med sin egen kropp, men beskytte barn mot irreversible inngrep.

Så har Snorre Valen naturligvis rett i at det vil få konsekvenser også i praksis. Lovbrudd må sanksjoneres. Som med alle lovforslag vil det naturligvis innebære en langtekkelig lovprosess med alt som hører med av høringer, utredninger og byråkrati. I mellomtiden vil bare signalet av en slik prosess vise tydelig retning, ta barnas side og gjøre det lettere for alle som måtte føle på en form for kulturelt eller religiøst press for omskjære sine guttebarn.

Religiøse mennesker er ulike og vekter tradisjoner og ritualer ulikt. For noen foreldre vil det helt sikkert føles tungt å ikke kunne videreføre deler av sin tro på sine barn. For andre vil det ha mindre å si. Her står ortodokse tolkninger av islam og jødedommen opp mot både liberale og reformerte strømninger. At noen føler det slik er uansett noe vi skal ta på alvor, men slike følelser er ikke et selvstendig argument for å tillate inngrepet. Det betyr derimot at en bør trå så varsomt frem som situasjonen tillater og prioritere dialog i veien videre for barnas rettigheter.

Dagens lovverk institusjonaliserer et inngrep som har beviselige konsekvenser. Både i form av følsomhet, smerte og andre komplikasjoner senere i livet. Det er ikke et kompromiss. Forslaget SV skal behandle, hvor forslaget er 15 år, er derimot et kompromiss. Det er mange som ønsker en høyere aldergrense og personlig ville jeg sett for meg i hvert fall 16. Allikevel er det et hav av forskjell i selvbestemmelse mellom en 15-åring og et spedbarn.

Det er også verdt å minne om at dagens lov handler om rituell omskjæring og spesifikt nevner omskjæring på religiøst (rituelt grunnlag). Det er et utgangspunkt som gir barn ulike rettigheter, basert på foreldrenes personlige overbevisninger.

Jeg håper SV velger en annen vei og heller stiller seg på lag med Island og stadig flere stemmer i Danmark og går i front for barns rettigheter i dette spørsmålet. En aldergrense for omskjæring av guttebarn er å slå ring rundt prinsippet om at barn har egne rettigheter. Rettigheter som ikke er til for å brytes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling