Aldersarrogansen i samfunnet

Er samfunnet arrogant, dumt og lite positivt til alder og eldre?

BARE EN BYRDE?  Bruker vi honnørord om eldre i andre sammenhenger enn honnørbilletter på trikken?» spør artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix
BARE EN BYRDE? Bruker vi honnørord om eldre i andre sammenhenger enn honnørbilletter på trikken?» spør artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvor er de positive beskrivelsene av samfunnets eldste? Kan vi leve med et samfunn som er så arrogant mot eldre?

Bruker vi honnørord om eldre i andre sammenhenger enn honnørbilletter på trikken? Finnes det honnøruttrykk for eldre og aldring? Hvordan er vårt språk og offentlige samtale om eldre egentlig? Det virker som eldre snart er synonymt med byrder for samfunnet, sykehjem og tyngende offentlige budsjetter. Kan vi ha et slikt syn på eldre, og har egentlig samfunnet råd til å oppfatte en stor andel av befolkningen som en byrde?

Mediene og reklamen er preget av en ungdomsdyrking uten sidestykke. Den norske kulturen er ikke en tilstrekkelig motvekt til en vestlig kultur som setter ungdom høyest på skalaen av hva som betyr noe. I vårt samfunn har eldre i liten grad en rolle som en klok person vi bør lytte til. Vi plasserer nok eldre oftere i hornet på veggen enn som en person det er verdt å høre på, og hvem er egentlig eldre?

Flertallet av eldre er ikke aktive i arbeidslivet. Slik sett er eldre en utgiftspost mer enn en inntektskilde. Det er ikke det samme som at vårt språk skal gjennomsyres av et syn på eldre som en byrde. Hvor er respekten og gleden over at vi har et høyt antall eldre?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer