Aldersgrenser for dataspill

Fem ulike aldersgrenser skal hjelpe foreldre til å velge riktig spill for barna.

Voldsspill til barn, sexspill til unge tenåringer. Dette har vært situasjonen for mange norske familier, med eller uten foreldrenes vitende. Fra 4. april innføres et nytt europeisk merkesystem fra TV- og dataspill her i landet. Spillprodusentene skal selv fastsette aldersgrensen, som deretter skal kontrolleres og godkjennes før spillene havner i norske hyller.

Aldersgrensene blir slik: 3, 7, 12, 16 og 18 år.

Etter bråket omkring voldsspillet «Grand Theft Auto III» i fjor skjøt arbeidet med å finne en god aldermerking for dataspill fart.

Spillimportørene, de store norske elkjedene og Statens Filmtilsyn har sammen med kolleger i Europa kommet fram til en felles aldersmerking.

Ikoner

- Spillene blir merket med laveste anbefalt aldergrense. Dersom spillet får 16- eller 18-årsgrense, vil ulike ikoner vise hvorfor spillet er gitt aldergrensen, sier leder i Spill- og multimedieleverandørenes forening Finn-Eirik Larsen.

Selvjustis

- Aldersgrensene er bare rådgivende. Er det strengt nok?

- Vi har nå fått myndighetenes tillatelse til å drive selvjustis i bransjen. Riset bak speilet er en konsesjonsordning som vi helst vil unngå, sier Larsen.

<B>GUIDE: Disse ikonene skal lede deg gjennom dataspilljungelen, og vise deg hvilke spill som er trygge for barna dine
STRENGERE REGLER: Voldsspillet «Grand Theft Auto III» satte fart i arbeidet med å finne aldersmerking for tv- og dataspill.