Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alderstesting av asylsøkere

DAGBLADET HAR

søndag og mandag oppslag om aldertesting av asylsøkere. I oppslagene kommer det frem en medisinsk uenighet mellom overlege Jostein Westvik på Rikshospitalet og meg. Vi er uenige, og det må vi kunne være. Men som representant for en institusjon som gjennomfører alderstesting av asylsøkere på oppdrag fra UDI, må jeg be om spalteplass til noen presiseringer.

Advokat Preben Henriksen hevder at skjelettundersøkelsene vi foretar, ikke er basert på en vitenskapelig holdbar metode. Her tar advokaten feil. Metoden vi bruker, er vitenskapelig holdbar og bygger på et stort materiale. Den har vært etterprøvd ved en rekke store internasjonale studier på befolkninger av alle etniske grupperinger. Testene gir ikke en eksakt alder, men det kan ikke brukes som bevis på at metoden er uvitenskapelig. Det ligger et slingringsmonn i vurderingene for gutter og jenter i 17-årsalderen på henholdsvis 15 og 12 måneder. UDI er blitt gjort klar over dette slingringsmonnet. I det aktuelle tilfellet Dagbladet skriver om, viser både beregnet skjelettalder og uavhengig tannrøntgenundersøkelse den samme konklusjonen. I et slikt uvanlig tilfelle kan det imidlertid være på sin plass med en klinisk undersøkelse i tillegg, slik som jeg antyder i søndagens avis.

NÅR DET

gjelder etniske forskjeller viser en stor studie fra Universitetsklinikum Clarité i Berlin at metoden er appliserbar på alle etniske grupper. Forfatterne trekker sine konklusjoner på basis av over 80 internasjonale publikasjoner som har sett på om skjelettmodning påvirkes av etnisk identitet. Ved at man bruker den hvite befolkningen som standard, kan alle som kommer fra områder der befolkningen er dårligere ernært, antas å ha en forsinket skjelettmodning, noe som teller i asylsøkerens favør. Vi tenderer følgelig generelt til å vurdere skjelettalderen som for lav enn for høy. Samtidig er det viktig å understreke at dette er statistisk sannsynlighetsberegning, og som derfor er forbundet med en viss usikkerhet. Men det er den beste og mest pålitelige metode for skjelettalderbestemmelse som eksisterer i dag. Dette er premisser vi naturligvis har gjort UDI oppmerksom på. Derfor er det viktig for oss å kvalitetssikre resultatene av våre undersøkelser. Det bruker vi to uavhengige spesialister til. Det ligger også en sikkerhet i at det også blir gjort aldersvurderinger ut ifra tannrøntgen. Slike vurderinger blir gjort uavhengig av oss og uten noen form for samordning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media