BOK: Jeg-personen i Lars Saabye Christensens roman «Maskeblomstfamilien» har en brist. Men det dreier seg om et lyte som knapt kan sees og som er større og farligere enn noe forfatteren har belemret et guttesinn med i tidligere romaner: Gutten er skamløs.
Ingen kan som Saabye Christensen formidle den uskyldstilstanden som kalles barndom og deretter male lagene av skuffelser og brutte illusjoner som skal prege barnet for all ettertid. Hans gutter, som så gjerne vil være en av gutta, er alltid forsynt med en dose annerledeshet; de må streve litt ekstra fordi de er kortvokste eller hårløse. Guttene er også hudløse i Saabye Christensens oppvekstromaner, der de både leter etter en identitet og streber etter en plass i et fellesskap de ikke alltid passer inn i.
Som en verdig oppasser i Johan Borgens «barndommens rike» viser han oss gutteskjebner som kan få ethvert morshjerte til å blø.
Slik forholder det seg ikke uten videre med «Maskeblomstfamilien». Saabye Christensens første roman etter prisbelønte«Halvbroren» er så annerledes i sin utforskning av et gutteliv at det nesten kan fortone seg som et brudd i forfatterskapet. Tematikken er den samme, bymiljøet og tidsepoken også, men denne gutten er hovedperson i en skjebnebestemt tragedie. Og han er ingen skikkelse som leseren ømmes over, føler medlidenhet med - eller forstår. Han forblir en gåte, og heri ligger den utfordrende fornyelsen i forfatterskapet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger