DELVIS: Har Frp og Høyre økt forskjellene? Det er delvis riktig, usikkert og usikkert, fastslår Aftenposten og politisk redaktør Trine Eilertsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DELVIS: Har Frp og Høyre økt forskjellene? Det er delvis riktig, usikkert og usikkert, fastslår Aftenposten og politisk redaktør Trine Eilertsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

FAKTASJEKK:

Aldri faktasjekk en god faktasjekk

Vi har faktasjekket om Aftenposten kan kunsten å faktasjekke.

Meninger

KORNET: Aldri sjekk en god historie, lyder et gammelt jungelord i pressen. Frasen er ment ironisk, og brukes som et slags trøstende klapp på skuldra til kolleger som buklander saken sin i et kratt av uklarheter.

En faktasjekk er egentlig immun mot slike farer. Du har en påstand som er framsatt av en ivrig politiker, og hvis utgangspunktet er godt har du bare deg selv å takke dersom du ikke klarer å komme fram til en mer eller mindre sikker konklusjon.

For hvis du ikke kan si at en påstand er «riktig», «delvis riktig», «delvis feil» eller «helt feil», så har du en hendig kategori på midten: «usikkert». Et deilig sikkerhetsnett som fanger deg opp de gangene du har gjort som i gamle dager: sjekket ihjel en god historie. Det var ikke mulig å komme til bunns i saken. Fem fine kategorier.

Aftenposten vil ikke gjøre det så enkelt. Før helga ryddet de ny mark i faktasjekktradisjonen. De ville sjekke om det stemmer som Ap hevder i valgkampen, at Høyre og Frp øker forskjellene.

Denne leseren sitret av spenning. Kunne dette stemme - hadde de funnet svaret? I en faktaboks i hovedsaken slo de fast at påstanden var «delvis riktig»: «Det beste målet for økonomiske forskjeller, Gini-koeffisienten, tyder på at forskjellene har økt under Solberg-regjeringen». Case closed! Men så, i samme faktaboks kom det en ny konklusjon: «delvis usikkert»: «Man kan ikke si basert på denne at forskjellene har økt mer under Solberg-regjeringen, enn under den forrige.» Og så en tredje! Også denne i kategorien «delvis usikkert»: «Gini sier ikke noe om årsaken til at de økonomiske forskjellene eventuelt øker, om det skyldes regjeringens politikk eller utenforstående forhold».

For ytterlige å klargjøre, hadde politisk redaktør Trine Eilertsen er kort sidekommentar, som slo fast at det var vanskelig å si. I avisas hovedleder samme dag skriver lederskribenten at det er vanskelig å lage faktasjekker.

Jaja, vi har i alle fall fått gjennomført vår egen faktasjekk. Konklusjonen er forbilledlig klar: Aftenposten kan ikke lage faktasjekker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.