NY APP: Ordflyt er Cappelen Damms streaming- og nedlastningstjeneste for lydbøker. Denne uka lanserte de en ny app, som gjør det enklere å lytte til lydbøker på mobil og iPod.
NY APP: Ordflyt er Cappelen Damms streaming- og nedlastningstjeneste for lydbøker. Denne uka lanserte de en ny app, som gjør det enklere å lytte til lydbøker på mobil og iPod.Vis mer

Aldri før har det vært så enkelt å høre på lydbøker

Vi prøvekjører den nye lydbok-appen.

(Dagbladet): Tirsdag denne uka lanserte Cappelen Damm en app som skal gjøre det langt enklere å lytte til lydbøker på mobilen, enten det er en iPhone eller en Android-telefon.

Sammen med Aspiro Music, som også står bak musikktjenesten Wimp, har de laget streamingtjenesten Ordflyt: En lydboktjeneste laget over lignende lest som Spotify og Wimp.

Her kan du både streame og laste ned norskspråklige lydbøker til nedsatte priser, i mange tilfeller helt gratis. Det vurderes å innføre en abonnementsordning, men inntil videre betaler du som hovedregel stykkpris for enkelttitler

Lydbøkene koster alt fra rundt femtilappen for eldre bøker, til opp mot 400 kroner. De fleste bøkene ligger imidlertid i sjiktet 200-250 kroner, noe mindre for barnebøkene.

Velkommen tjeneste Vi har testet tjenesten, og både latt oss fascinere og irritere. Hittil har det ikke eksistert noen lettvinte måter å kjøpe norske ebøker til mobil eller iPod, så tjenesten i seg selv er velkommen.

Å høre på lydbøker på farta har tradisjonelt vært et herk. Ikke alle ønsker å drasse med seg 20 cd-plater, eller tyr til det vesle utvalget av digibok-utgivelser som krever at du kjøper en egen dings for hver lydbok.

Å legge inn MP3-lydbøker på egne bærbare enheter, har også vært en så krevende og kronglete jobb at de fleste nok heller har latt være.

Foreløpig er ikke Ordflyt en perfekt norsk nettjeneste for bøker, noe utviklerne heller ikke legger skjul på - fortsatt er tjenesten i en innkjøringsfase. Men det er definitivt et steg i riktig retning, og kan potensielt få mange flere til å begynne å lytte til lydbøker.

App og pc-program Men tjenesten har altså noen barnesykdommer, noen større enn andre. Den aller største innvendingen er det også usikkert om kan kalles en barnesykdom i det hele tatt - den tar vi for oss helt til slutt. Men først noen inttrykk av det som møtte oss som førstegangsbrukere av tjenesten.

Du starter med å laste ned ordflyt-appen gratis fra Appstore eller Android Marked. Enkelt og greit. Men så melder første problem seg raskt: Hva nå?

For å bruke appen, må du logge på med brukernavn og passord. Hvordan du oppretter en brukerkonto, får du ingen beskjed om - det er ikke mulig å gjøre dette direkte fra mobilen.

Svaret er at du må registrere deg på Ordflyt.no, og laste ned et program til pc eller Mac i tillegg. Når du har mottatt en sms med passord etter registreringen på hjemmesiden, kan du logge deg inn i programmet og fortsette registreringen der. Dette er en prosess det burde ha vært mulig å gjennomføre i to-tre enkle steg direkte fra mobilen.

Gratis eller ikke? Enten du logger deg på med mobilen eller pc-programmet, kommer du rett inn i butikken. Her finner du først et utvalg titler til gratis avspilling.

Dette er hovedsaklig eldre lydbokutgaver av bøker som er unntatt opphavsrett, som for eksempel Victor Hugos «De elendige» eller Camilla Colletts «Amtmannens døtre». I tillegg finnes enkelte backlist-titler fra Cappelen Damm, og flere radioprogrammer og foredrag.

Disse lydbøkene kan streames gratis både på pc eller mobil. Du kan også laste dem ned, slik at du kan lytte til dem når du er uten nettilgang.

Her oppdaget vi noe merkelig: Bruker du mobilen for å laste dem ned, er det gratis. Men dersom du gjør det via pc-programmet, koster det penger, alt fra en femtilapp til oppunder 200 kroner.

Kanskje er dette en feil i programmet? En nokså irriterende feil, i så fall, skulle du komme i skade for å bruke masse penger på bøker som du egentlig kunne fått gratis.

Må bruke pc Utvalget av gratisbøker er forholdsvis stort, men de fleste lydbøkene i Ordflyt må du betale for å lytte til. Dette er bøker fra Cappelen Damm, samt fra 30 mindre forlag som Ordflyt har inngått avtale med.

Både på mobil og i pc-programmet kan du streame et utdrag på noen få minutter av bøkene før du bestemmer deg for om du vil laste ned og kjøpe dem. Men hvis du bestemmer deg for å kjøpe, du gjøre det via pc.

Årsaken er selvfølgelig at Apple krever 30 prosent av inntektene for alt som selges via apper. Derfor har Cappelen Damm innført en løsning som er mye mer inntektsbringende for dem, men også mye mer tungvint for forbrukerne.

Amazon og andre nettbokhandlere løser dette gjerne ved at du kan gå inn i nettleseren på mobiltelefonen, og kjøpe boka der - da blir den straks tilgjengelig inni appen. Men hos Ordflyt er ikke dette mulig, siden du må inn i et eget program for å få handlet lydbøkene.

ENKELT Å SPILLE AV: Men vi skulle gjerne hatt litt mer lydbokvennlige spolingsmuligheter.
ENKELT Å SPILLE AV: Men vi skulle gjerne hatt litt mer lydbokvennlige spolingsmuligheter. Vis mer

Om du vil lytte på en lydbok, men ikke har tilgang på en pc eller Mac - slik det gjerne er på biltur, på hytta eller lignende - er det pent lite du får gjort, annet enn kanskje å lytte til en av gratisbøkene.

Dette problemet vil sannsynligvis løse seg dersom Ordflyt får en abonnementsordning, og du ikke trenger å betale for hver enkelt bok. Men det er ikke sikkert at alle lydbokkundene ønsker å være abonnenter og betale en fast sum hver måned.

Her bør brukeren få muligheten til å velge mellom å være abonnent, eller å fortsette å kjøpe enkelttitler. Men da bør man også gis mulighet til å kjøpe bøker direkte med mobilen.

Litt irriterende er det også at du tvinges til å veksle mellom pc-programmet og mobil-appen, samtidig som du ikke kan være innlogget begge steder samtidig.

Enkle kjøp Alle som har forsøkt å kjøpe ebøker via Bokskya-systemet, vil nok finne Ordflyt langt mer brukervennlig.

Første gangen du kjøper ei bok, må du registrere kortopplysningene dine og bruke bank-id. Neste gang holder det med et passord. Du kjøper lydboka med et klikk, og den er da tilgjengelig for nedlasting eller direktestreaming i mobil-appen.

Når du først har fått lastet ned en lydbok på mobilen, fungerer tjenesten tilfredsstillende nok. Kvaliteten på MP3-filene er god nok for bruken de er ment til - noen av de eldre lydbøkene kan kanskje ha litt dårlig lydkvalitet, men det er ikke Ordflyt-teknologiens skyld.

Vi savner kanskje litt mer lydbokvennlig avspillingsverktøyer, som for eksempel en knapp til å hurtigspole 30 sekunder tilbake i tid, dersom du gikk glipp av noe, eventuelt en mulighet til å spole i forskjellige hastigheter langs tidslinjen slik det ellers er mulig å gjøre på iPod/iPhone.

Mangler konkurrentens bøker Så er vi kommet til den største innvendingen mot Ordflyt: Utvalget.

Her mangler svært mange populære bøker. Årsaken er at Gyldendal og Aschehoug foreløpig ikke vil selge sine bøker gjennom Ordflyt. De holder seg til Cappelen Damms konkurrent Lydbokforlaget, som de har eierinteresser i, og deres lydbokløsninger.

Hvorfor Lydbokforlaget ikke kan selge sine lydbøker i Cappelen Damms lydbokbutikk, når de selger dem i Cappelen Damms nettbokhandel Tanum, er ikke helt lett å forstå. Vi vet riktignok lite om vilkårene de har fått fra Ordflyt, og hvor hardt det har vært jobbet for å få dem med på laget.

Sikkert er det uansett at Ordflyt ville blitt en mye bedre og mer relevant lydboktjeneste dersom alle norske lydbøker var representert.

Vi har sagt det før, og sier det igjen: Vi vil ha alt på ett sted! Tradisjonelle bokhandler selger bøker fra alle forlag. Hvorfor i all verden kan ikke de nye nettbutikkene gjøre det samme?