Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Aldri før har russen oppført seg bedre. Likevel opplever vi at politiet er ute etter å ta oss

Kjære politi, og kjære beboere i Asker og Bærum.

- FÅR IKKE SPILLE MUSIKK: Oda Hartmann er russ i Asker og Bærum og reagerer på politiets oppførsel. Foto: Privat
- FÅR IKKE SPILLE MUSIKK: Oda Hartmann er russ i Asker og Bærum og reagerer på politiets oppførsel. Foto: Privat Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har russen oppført seg bedre. Aldri før har ungdommen røyket mindre, festet mindre og prestert bedre på skolen. Nå er det klart for «generasjon prestasjon» å feire 13 år med skolegang.

I seks år har jeg ventet på denne russetiden. Med et karaktersnitt på godt over fem er det godt at jeg nå etter så hardt innsats kan klappe meg selv på skulderen, og feire hardt arbeid! Sammen med mine medruss ønsker jeg at vi skal få en super fin russetid!

Dessverre opplever jeg ikke dette. De siste dagene har jeg opplevd at politiet er direkte ute etter å ta russen. Vi får ikke spille musikk når bussen stopper, og vi har heller ingen felles plasser russen kan møtes. Hver gang vi stopper på steder som for eksempel Kaddettangen, Skyttekollen eller Fornebu blir vi jaget bort etter fem minutter.

Etter klare instrukser fra politiet skrur vi ned musikken når vi møtes på steder med andre busser. Likevel blir vi kastet bort. Det er forståelig at vi ikke skal skru opp musikkanlegget til det høyeste når vi ruller inn på nabolag klokken 4 om natten. Men jeg har vanskeligheter med å akseptere at bussene ikke kan få møtes midt i skogen og spille musikk?

Russetiden for meg handler også om å møte medruss fra andre skoler og busser. Jeg er veldig glad i jentene på bussen, og vi har det utrolig morsomt sammen! Men jeg har jo også lyst til å møte vennene min fra de andre bussene? Politiet fratar meg og mine medruss denne muligheten.

Jeg er utrolig glad og takknemlig for at politiet og vegvesenet tar ansvar. Det er selvfølgelig rettferdig at vi opprettholder deres krav om trafikksikkerhet, for eksempel at vi fjerner bussens krone. Vi ønsker å respektere de rundt oss, og av nettopp den grunn gjør vi mye for å tilfredsstille deres krav.

På samme måte som dere ønsker respekt fra oss, ønsker vi også at dere respekterer vårt ønske om en hyggelig russefeiring.

Som russebussen Storeulv skriver i sitt innlegg på Facebook har politiet og Statens Vegvesen «aldri vært verre enn de er nå og de bruker vanvittige ressurser for å jakte etter russ og bussene dere. Det er åpenlyst at de vil utrydde alt av russ og deres russebusser/biler og andre typer russefeiringer/treff. For ikke å nevne hvor mye tid, penger og energi russen legger inn i forberedelsene av deres russefeiring.»

Etter å ha oppført seg bra på Nesbrus russekåring og ellers i russetiden, synes jeg det er urettferdig at dette er behandlingen vi får. Jeg har lagt store summer med penger og mye tid til at jeg nå kan få feire disse tre ukene sammen med mine beste venner. Dere tar fra oss en feiring vi har jobbet med i tre år. Det er russetid en gang i året, så kan dere ikke vær så snill la oss feire det?

Jeg opplever at årets russ blir straffet for dårlig oppførsel av russen tidligere. Det hadde vært enklere å akseptere strengere regler hvis dette faktisk gjaldt oss, men gi oss i det minste en mulighet til å bevise at vi klarer å oppføre oss. Flere av guttebussene jeg kjenner til har tatt kontakt med hverandre og blitt enige om å unngå vold i russetiden.

Det er direkte provoserende at politiet går ut med trusler om avskiltning på grunn av høy musikk. Det har blitt spilt høy musikk i alle år. Det er åpenbart at politiet ønsker å stoppe all form for russefeiring ved å true på grunn av høy musikk, i tillegg til å avsperre alle fellesområder. Dette går utover alle russ, enten man er løsruss eller bussruss.

Hvis dere er så imot russetiden, så foreslår jeg at dere bestemmer dere for å forby russetiden fra og med 2020. Ikke ødelegg for de ungdommene som allerede har lagt inn mye tid og penger i dette.

Nå som russetiden først er i gang, så har jeg ett ønske: La russen få kose seg. La oss spille musikk på steder med få naboer, og la oss møtes på de store plassene.

Jeg mener at politiet i det minste kan gi oss alternativer på hvor vi kan møtes.

Hvis det er musikken folk klager på, og ikke på vold eller andre grunner, burde dere klare å finne et sted hvor vi kan være i fred sammen uten at politiet jager oss vekk etter fem minutter.

Innlegget ble først publisert på Berghains Facebook-side. Politiet svarer på kritikken i saken «Raser etter trusler om avskilting fra politiet: - Korstog mot russen».

Hele Norges coronakart