- Aldri før vært så spennende å jobbe med Midt-Østen

Avgjørende øyeblikk i historien, mener bokaktuelle Eugene Rogan.

MÅ SKRIVES OM: Midtøsten-forskeren Eugene Rogan er aktuell med «Araberne», historieverket som tar for seg araberfolkenes historie fra 1500-tallet til i dag. Men han er klar over at de siste måneders hendelser gjør at han må legge til et avsnitt eller fem.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ SKRIVES OM: Midtøsten-forskeren Eugene Rogan er aktuell med «Araberne», historieverket som tar for seg araberfolkenes historie fra 1500-tallet til i dag. Men han er klar over at de siste måneders hendelser gjør at han må legge til et avsnitt eller fem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les anmeldelsen av «Araberne» her.

- Dette er den mest spennende tiden i alle de førti årene jeg har jobbet med Midtøsten!

Eugene Rogan stråler. Han er leder for Midtøsten-senteret ved St. Antony's College ved Universitetet i Oxford og Norgesaktuell sakprosaforfatter med «Araberne», et historieverk som tar for seg araberfolkenes historie fra 1500-tallet til i dag. Denne våren skriver han nye tillegg til boka, som opprinnelig kom ut i 2009, hver måned, mens den ene revolusjonen avløser den andre i Nord-Afrika og Midtøsten. Ikke at han har noe mot det.

- Dette er virkelig den arabiske våren. Jeg har aldri opplevd en slik opprømthet og optimisme i de arabiske landene. Det er en risiko for at opptøyene produserer kaos og konflikt, men jeg tror vi er på vei mot et bedre sted. Det vi ser, er at de arabiske folkene nok en gang blir aktører i historien, at de tar kontrollen over sine egne liv.

I boka skriver han at dersom det skulle bli avholdt frie valg i den arabiske verden i dag, ville islamistene vunnet overalt.

- Men det tror jeg ikke lenger. Da jeg skrev dette, i 2009, hadde ethvert valg i regionen blitt vunnet av islamister, i Jordan, Libya, Algerie og de palestinske områdene. Opposisjonspartiet som gjorde det best, var alltid islamistene, selv om de stilte under svært restriktive forhold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.