KOMMENTARER

Aldri fred og ro i Kashmir

Kashmir ved foten av Himalaya har gjort India og Pakistan til erkefiender på grunn av nasjonalisme, religion og livsviktig vann, skriver Einar Hagvaag.

OPPRØR: Indias vedtak om å oppheve sjølstyret i delstaten Jammu og Kashmir har som ventet ført til raseri blant det muslimske flertallet, her i sommerhovedstaden Srinagar søndag. De frykter kolonisering av hinduer i området. Foto: Danish Siddiqui / REUTERS / NTB Scanpix
OPPRØR: Indias vedtak om å oppheve sjølstyret i delstaten Jammu og Kashmir har som ventet ført til raseri blant det muslimske flertallet, her i sommerhovedstaden Srinagar søndag. De frykter kolonisering av hinduer i området. Foto: Danish Siddiqui / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Verden har igjen våknet opp og fått en påminnelse om hvor farlig striden om Kashmir er, men det overrasker ingen som kjenner den blodige historien i dette uendelig vakre fjellområdet, hvor de to atommaktene Pakistan og India har utkjempet kriger i 1947, 1965 og 1999. På toppen av dette er også atommakta Kina innblandet. Og mellom krigene har det stadig vært væpnede trefninger, uro og sammenstøt.

Etter den overveldende seieren i valget i India i april og mai for statsminister Narendra Modi og hindu-nasjonalistene i partiet Bharatiya Janata (BJP), fjernet Modi en paragraf i Grunnloven som har gitt delstaten Jammu og Kashmir et visst sjølstyre. Fra nå av kan også personer fra andre deler av India kjøpe eiendom og søke på offentlige stillinger i delstaten. På forhånd hadde Modi sendt inn titusenvis av soldater, satt flere hundre politiske ledere der i husarrest, innført portforbud og stengt internettet og telefonlinjene for å hindre ventede opptøyer.

Alt annet enn uventet protesterte Pakistan og Kina. Statsminister Imran Khan i Pakistan utviste Indias ambassadør og kalte hjem sin ambassadør til India, stengte jernbanelinjene over grensa og stanset den lille handelen som er mellom de to landene. Khan har bedt det internasjonale samfunnet gripe inn før striden ender i ny krig. I februar, mens India var i valgkamp, ble 40 halvmilitære indiske personer drept i et kamikaze-angrep i Kashmir. India svarte med å sende militære fly inn over grensa som angrep pakistanske mål. Pakistan svarte med flyangrep mot indiske mål og skjøt ned to indiske fly.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer