DEBATT

Debatt: Bolig

Aldri har det vært færre bostedsløse i landet

- i hvert fall ikke siden Husbanken begynte å telle for 20 år siden!

FORTSATT BOSTEDSLØSE: Tallet på bostedsløse er gått ned, men fortsatt er 3900 personer registrert uten bolig i Oslo. Noen slår opp et provisorisk telt i skogen, men det er ingen varig løsning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FORTSATT BOSTEDSLØSE: Tallet på bostedsløse er gått ned, men fortsatt er 3900 personer registrert uten bolig i Oslo. Noen slår opp et provisorisk telt i skogen, men det er ingen varig løsning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Årsaken til at det er færre bostedsløse er trolig en endret måte å hjelpe de som ikke klarer seg selv på boligmarkedet.

Antall bostedsløse er gått ned fra 6300 i 2012 til 3900 i 2016 – en nedgang på 36 prosent. Dette er den største reduksjonen vi har sett siden første telling i 1996.

I Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er nedgangen på 35 til 50 prosent, ifølge rapporten «Bostedsløse i Norge 2016» fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). Mange kommuner har nesten utradert problemet, eksempelvis Time og Verdal. Bodø, Karmøy og Bærum har hatt en nedgang på oppimot 70 prosent.

I Norge har vi telt bostedsløse i 20 år. Antallet sank først, økte siden og stabiliserte seg så. Men nå går det endelig ned! Særlig gledelig er den store nedgangen blant våre prioriterte målgrupper, unge og barnefamilier.

Hva skyldes det? Ifølge NIBR er dette resultat av en langvarig, bred satsing. Den nasjoale strategien «Bolig for velferd» stadfester at alle må bo, og at med riktig hjelp kan alle bo.

Vårt samarbeid med kommunene gir mange nye bolig- og tjenestetiltak. Kommunene bruker våre lån og tilskudd godt, både til å skaffe boliger og til å hjelpe personer inn i leie-, eller eierbolig. Oslo kommune kjøpte 600 utleieboliger i fjor, mens 1400 studentboliger er bygd i Trondheim på fem år. Dette frigjør boliger i leiemarkedet og åpner dørene for vanskeligstilte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer