KOMMENTARER

Aldri helt fred i Pakistan

Taliban i Pakistan ville med det blodige angrepet mot flyplassen i Karachi vise sin styrke etter en splittelse. Samtidig synes fredssamtaler med statsminister Nawaz Sharif å være avblåst.

VISE STYRKE: Røyken stiger fra Jinnah internasjonale lufthavn i Karachi. Taliban i Pakistan viser styrke og utfordrer myndighetene. Fredssamtalene som statsminister Nawaz Sharif forsøker å  få til, ser ut til å være avvist. Men angrepet var offisielt henv for et drone-angrep som drepte Talibans leder. Foto: AFP / Scanpix / Rizwan TABASSUM
VISE STYRKE: Røyken stiger fra Jinnah internasjonale lufthavn i Karachi. Taliban i Pakistan viser styrke og utfordrer myndighetene. Fredssamtalene som statsminister Nawaz Sharif forsøker å få til, ser ut til å være avvist. Men angrepet var offisielt henv for et drone-angrep som drepte Talibans leder. Foto: AFP / Scanpix / Rizwan TABASSUM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP, Bevegelsen av Pakistans Talibaner) sier offisielt at angrepet på flyplassen i Karachi skjedde «for å hevne drapet på Hakimullah Mehsud». Han ledet bevegelsen til han ble drept i et amerikansk angrep med drone i stammeområdene nordvest i Pakistan i november. Men dette drapet var også Pakistans regjering rasende på USA for.

I mai opplevde TTP sin alvorligste splittelse så langt. Lederne hadde behov for å vise styrke gjennom et brutalt og oppsiktsvekkende angrep. En av deres talsmenn, Shahidullah Shahid, uttalte etter kampene på+ flyplassen: «Dette var bare et eksempel på hva vi er i stand til, og det vil komme mer. Regjeringa bør forberede seg på enda verre angrep.»

TTP oppsto for sju år tilbake som et løst sammensatt forbund av islamistiske krigere som, ulikt andre militante islamister, ikke ville inngå avtaler med politi og militære i de områdene hvor de har tilhold. De utpekte staten i Pakistan som sin hovedfiende.

Den konservative statsministeren Nawaz Sharif fikk i stand fredsforhandlinger med TTP tidligere i år. Og han har fått USA til å stanse angrepene med droner i Pakistan. Disse forhandlingene, som er nokså fastlåste, splittet TTP. En etter forholdene mer moderat fløy gikk ut av bevegelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer