VISE STYRKE: Røyken stiger fra Jinnah internasjonale lufthavn i Karachi. Taliban i Pakistan viser styrke og utfordrer myndighetene. Fredssamtalene som statsminister Nawaz Sharif forsøker å  få til, ser ut til å være avvist. Men angrepet var offisielt henv for et drone-angrep som drepte Talibans leder. Foto: AFP / Scanpix / Rizwan TABASSUM
VISE STYRKE: Røyken stiger fra Jinnah internasjonale lufthavn i Karachi. Taliban i Pakistan viser styrke og utfordrer myndighetene. Fredssamtalene som statsminister Nawaz Sharif forsøker å få til, ser ut til å være avvist. Men angrepet var offisielt henv for et drone-angrep som drepte Talibans leder. Foto: AFP / Scanpix / Rizwan TABASSUMVis mer

Aldri helt fred i Pakistan

Taliban i Pakistan ville med det blodige angrepet mot flyplassen i Karachi vise sin styrke etter en splittelse. Samtidig synes fredssamtaler med statsminister Nawaz Sharif å være avblåst.

Kommentar

Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP, Bevegelsen av Pakistans Talibaner) sier offisielt at angrepet på flyplassen i Karachi skjedde «for å hevne drapet på Hakimullah Mehsud». Han ledet bevegelsen til han ble drept i et amerikansk angrep med drone i stammeområdene nordvest i Pakistan i november. Men dette drapet var også Pakistans regjering rasende på USA for.

I mai opplevde TTP sin alvorligste splittelse så langt. Lederne hadde behov for å vise styrke gjennom et brutalt og oppsiktsvekkende angrep. En av deres talsmenn, Shahidullah Shahid, uttalte etter kampene på+ flyplassen: «Dette var bare et eksempel på hva vi er i stand til, og det vil komme mer. Regjeringa bør forberede seg på enda verre angrep.»

TTP oppsto for sju år tilbake som et løst sammensatt forbund av islamistiske krigere som, ulikt andre militante islamister, ikke ville inngå avtaler med politi og militære i de områdene hvor de har tilhold. De utpekte staten i Pakistan som sin hovedfiende.

Den konservative statsministeren Nawaz Sharif fikk i stand fredsforhandlinger med TTP tidligere i år. Og han har fått USA til å stanse angrepene med droner i Pakistan. Disse forhandlingene, som er nokså fastlåste, splittet TTP. En etter forholdene mer moderat fløy gikk ut av bevegelsen.

Nå har de mest ytterliggående vist hva de er i stand til og samtidig stilt myndighetenes sikkerhetstiltak ved landets største flyplass i et pinlig lys. Og det virker som lederne i TTP hermed har avblåst alle samtaler om fred med myndighetene.
Men angrepet kan gi Sharif den nødvendige støtten blant velgerne til å sette i gang et militært angrep mot TTPs baser i Waziristan, nær grensa til Afghanistan, noe som både kan bli blodig og politisk omstridt. Det ville kunne «myke dem opp» litt, men med en viss fare for å jage mange over grensa til Afghanistan.

Pakistan sliter voldsomt med etterdønningene etter 11. september 2001 og krigen i Afghanistan, hvor USA tvang Pakistan til å være med på laget. Pakistan har vært i en slags borgerkrig, som tar en pause nå og da, men alltid blusser opp igjen, og som har kostet mellom førti og femti tusen drepte.

Sharif må forsøke å skape trygghet i landet for å få den haltende økonomien på fote. Og det er et strategisk viktig øyeblikk, idet de vestlige styrkene forlater Afghanistan. Sharif leder partiet Pakistans Muslimske Liga - Nawaz (PML-N), som er økonomisk liberalt og kulturelt konservativt. I valgkampen i 2013 lovte han å få til forhandlinger med Taliban, og partiet hans har historiske bånd til islamistiske grupper, om enn ikke med de som nå utgjør TTP.

Da USA med drone drepte Hakimullah Mehsud i november, vakte det raseri i Islamabad. Statsminister Sharif var da i ferd med å få i gang samtaler med lederne i TTP. USA har hele tida vært mistenksom overfor Pakistan og myndighetenes forhold til islamistene. Drapet på Osama Bin Laden i Abbottabad i 2011 skapte diplomatisk krise de to landene imellom. Men Sharif ser ut til å ha overtalt lederne i USA til å gi forhandlinger en sjanse. Og de har inntil videre innstilt angrepene med droner.

Taliban i Afghanistan, som er femten års tid eldre som bevegelse enn sine pakistanske våpenbrødre, forbereder seg på å spille en politisk rolle i et land fritt for fremmede styrker. Ledere i Taliban i Afghanistan ser ut til å ha forsøkt å mekle mellom gruppene i Taliban i Pakistan. Men de lyktes ikke. Samtidig har de forhandlet med USA om fangeutveksling, hvor USA fikk tilbake soldaten Bowe Bergdahl i bytte mot fem Taliban-ledere.

Bakvendt nok tror man lederne for Taliban i Afghanistan, deriblant mullah Omar, oppholder seg i Quetta i Pakistan, mens lederne for Taliban i Pakistan antakelig holder til i Afghanistan.  Pakistan mistenker Afghanistan for å nøre opp under de pakistanske opprørerne. Og så lurer man, som alltid i Islamabad, på om ikke India har en finger med i spillet i Afghanistan for å gjøre Pakistan urolig på vestfronten og dermed mindre farlig i Kashmir og langs grensa mot India.

I Pakistan og i Afghanistan pågår to ganske like forsøk på å skape fred samtidig, de spiller over i hverandre og på mange måter er det bare to sider av samme mynten. Grensa mellom Afghanistan og Pakistan, som deler pasjtunske stammeområder helt tilfeldig, er dessuten lett å krysse. Dersom Sharif skulle lykkes med å skape fred i Pakistan uten at regimet i Kabul klarer å skape fred med Taliban der, kan krigere strømme fra Pakistan til Afghanistan og forsterke opprøret der.

Det omvendte kan også skje. Og Pakistan har da også vært rammet av borgerkrigen i Afghanistan så lenge den har vart.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.