- Aldri meningen at det skulle bli mer «Storbynatt»

Harald Eia sier han tåler kritkken.

TÅLER KRITIKK: Bård Tufte Johansen og Harald Eia. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TÅLER KRITIKK: Bård Tufte Johansen og Harald Eia. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

I dag ble det klart at NRK ikke kommer til å fortsette sendingene av «Storbynatt» - noe som raskt ble koblet opp mot de siste dagers oppslag rundt kvaliteten på humoren i programmet.

En slik kobling er det imidlertid ikke noe grunnlag for, ifølge kilder Dagbladet har snakket med i apparatet rundt programmet - deriblant Harald Eia selv:

- Det var aldri meningen at det skulle bli mer «Storbynatt» i 2011, skriver Eia i en tekstmelding til Dagbladet.

- Opplever ikke som negativ Han mener selv at det som er blitt slått opp av kritikk mot programmet ikke nødvendigvis gjenspeiler de inntrykkene de selv har av mottakelsen:

- Det som er rart for oss er at vi ikke opplever kritikken som så negativ (det første programmet var jo slett ikke det beste, men fikk femmere og firere), og mener helt oppriktig og merker på responsen at vi lager et ganske artig program med ganske mye gøy og rart. Vi har bra seertall - masse folk som ser programmene på nettet - og publikum i salen klukker og ler, skriver Eia.

To av de som har fått mest oppmerksomhet rundt kritikken av programmet, er kulturredaktør Sarah Sørheim i Klassekampen og Anders Heger i Dagsavisen.

- Heger og Sørheim er jo flinke folk, og man skal jo lytte til det kommentarfolka i avisene skriver. Men Heger hatet «Hjernevask» også, og det programmet likte ikke Sørheim heller, så kritikk kommer alltid og det tåler vi, uttaler Eia.

Innkjøpsstopp Flere kilder Dagbladet har snakket med peker på at det er den økonomiske situasjonen i NRK som gjør det vanskelig å selge inn nye programkonsepter til tv-kanalen. Det er nå tilnærmet innkjøpsstopp for 2011, og de første åpningene for nye programmer er først i 2012.

Ifølge eksternsjef Petter Wallace, som har ansvar for alt NRK kjøper fra eksterne produsenter, er det gode grunner til at det er innkjøpstørke på Marienlyst om dagen.

- Grunnen til at det er en vanskelig situasjon akkurat nå, er fordi vi allerede har bestilt så mye for 2011 - og det er egentlig en god nyhet. Vi satte ned en egen redaksjon som skulle håndtere ekstern produksjon i mars i fjor, og har derfor bestilt en god del. Med en lang produksjonstid, har vi allerede fylt opp mye av det som skal sendes i 2011, sier Wallace.

På toppen av dette kommer det at NRK har hatt et spesielt krevende år.

- NRK sliter jo ennå med at vi har hatt et merkelig år i 2010, rent økonomisk, siden vi hadde både OL og Grand Prix på en gang. Mye som var ferdig produsert, blant annet to store dramaserier, ble da skjøvet til 2011 - og siden NRK tar kostnadene for disse det året de sendes, er det allerede trangt neste år.

Prosessen med å bestemme hva som skal kjøpes inn til 2012 begynner ifølge Wallace nå, og dette er en prosess som skal vare fram til mai-juni neste år.

Reduserer ikke utgiftene I kveld arrangerer NRK en fest for alle som er involvert med eksterne produksjoner, og Wallace er allerede klar på hva han skal si til de frammøtte:

- De skal få høre at jeg har forståelse for at det er en viss nervøsitet for at det ikke kjøpes inn så mye om dagen. Men det er altså fordi de har fått ordrer tidligere, og fordi de skal få ordrer seinere. Vi kommer ikke til å redusere våre utgifter knyttet til ekstern produksjon.

«Storbynatt» er en samproduksjon mellom NRK og produksjonsselskapet Funkenhauser, og kommer derfor ikke direkte under innkjøpspotten - men finansieres direkte av NRKs underholdningsavdeling.

- Det som hele tiden var planen, var at vi skulle ha 16 «Storbynatt»-sendinger, og diskutere hva som skulle skje etter det. Vi hadde ikke noen andre planer. Jeg håper og tror at vi skal fortsette samarbeidet med Funkenhauser og Bård og Harald - noe som kan dukke opp tidligst høsten 2011, kanskje senere, sier Wallace.

- KUTTER IKKE: Eksternsjef Petter Wallace i NRK.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
- KUTTER IKKE: Eksternsjef Petter Wallace i NRK. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer