Aldri mer dårlig radio

Lei av elendig musikk? Ny tjeneste tilpasser seg din smak.

(Dagbladet.no): Er P3 for kjedelig? Spiller P4 for mye Venke Knutson? Blir P1 for sidrompa?

Det finnes alternativer, og flere av de smarteste av dem finner du på nett. Webradioen Pandora - som i løpet av kort tid har blitt en kjempesuksess - hjelper deg å finne favorittmusikken du ikke selv visste at du likte.

- Premisset er å finne ut hva du liker ved musikk, og så gi deg mer av det samme, sier Tim Westergren, en av gründerne bak prosjektet, til Rolling Stone.

Gigantisk base

Rundt 40 personer har siden 2000 sittet i Oakland og vurdert musikk ut fra rundt 400 musikalske kriterier relatert til blant annet rytme, harmoni og instrumentering.

Sluttproduktet er en database på 400 000 sanger og en tjeneste som siden november har fått over 2 millioner brukere.

Konseptet er i utgangspunktet enkelt: Taster du inn navnet på en favorittlåt eller en favorittartist, finner systemet andre ting det tror du liker.

Dagbladet.no har testet Pandora - og vi er imponert over treffsikkerheten. Første test var låta «Peg» av Steely Dan. Selv om tjenesten ikke har mulighet til å spille akkurat den sangen, fant den kjapt «Josie» av samme band - den Steely Dan-låta Pandora mener likner mest.

POPULÆR WEBRADIO: Pandora skal hjelpe deg til å finne musikken du liker. Over 2 millioner brukere har foreløpig registrert seg.
POPULÆR WEBRADIO: Pandora skal hjelpe deg til å finne musikken du liker. Over 2 millioner brukere har foreløpig registrert seg. Vis mer

Deretter gravde den fram «Foolish Heart» av Grateful Dead (en låt jeg allerede visste jeg likte), og «Pink Berets» av Tin Huey, et mer obskurt band som jeg ble interessert i å sjekke ut mer av. Etter én Doobie Brothers-låt og enda en Steely Dan-klassiker fikk jeg imidlertid nok, og ville skifte sjanger.

Nyttig verktøy

Beyoncé-sangen «Check On It» er vel kanskje den mest populære radiolåta om dagen: Første tips basert på denne låta, er en Teairra Mari-kollaborasjon med Jay-Z. Deretter følger en rekke kjente og halvkjente R&B-artister.

Heldigvis kan jeg klikke bort det jeg ikke liker (i hvert fall til en viss grad - det ligger en begrensning på antallet bortvelgelser man kan ha i løpet av én time). Og liker jeg sangen, gir jeg den en tommel opp, slik at Pandora lettere kan forstå hva jeg er ute etter.

At tjenesten vektlegger sangenes musikalske struktur kan gi noen rare utslag - for eksempel kan radioen finne på å spille Metallica etter en Joe Jackson-låt. Mulighetene for misbruk er også til stede: Lytterne har ingen garantier mot at Pandora får betaling fra plateselskapene for anbefalingene de gir.

Men som regel er Pandora et nyttig verktøy både for å oppdage ny musikk og for å få en radiostasjon med musikk du i det minste ikke kommer til å irritere deg grønn over.

Flere tjenester

Egentlig er ikke Pandora tilgjengelig for brukere utenfor USA, men du får full tilgang ved å taste inn et retningsnummer fra landet når du registrerer deg.

Tjenesten finansieres ved reklame, og ifølge Pandora selv klikker ti prosent av brukerne seg videre til for eksempel iTunes eller Amazon for å kjøpe musikk.

Og tjenester som dette er i ferd med å bre om seg på nettet. Webjay.org har for eksempel blitt kjøpt av Yahoo for 170 millioner kroner, og leder brukerne til nettsteder der du kan laste ned musikkfiler basert på anbefalinger. Musikkfilene kan både stamme fra lovlige og ulovlige kilder.

Last.fms software sporer på sin side alle låtene du spiller av på maskinen din, og krysser dette med andre brukeres anbefalinger for å gi deg en radio basert på din smak.

- I framtida vil webradioene kunne tilby både fleksibilitet og kontroll. Spørsmålet blir da hva som er vitsen med å ha vanlig radio, sier Rob Malda, redaktør av teknologibloggen Slashdot til Rolling Stone.

GUBBEROCK: Pandora er nyttig enten du liker Steely Dan....
...eller Beyoncé