Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Aldri mer Elling

Selv om «Elling» nå er Oscar-nominert, nekter Ingvar Ambjørnsen at flere av hans bøker om Elling blir film. Ambjørnsen er kvitt musesyken, drikker vin og skriver på tre romaner og to novellesamlinger samtidig. Og ingen handler om Elling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag feiret Ingvar Ambjørnsen forfatterkollega Lars Saabye Christensen.

- I dag var det min tur til å heise flagget. Jeg ble fryktelig overrasket og kjempehappy. Det er ikke jeg som har laget filmen, så jeg er veldig glad på vegne av Dag Alveberg (produsent). Jeg vil gjerne at du får med deg Petter Næss (regissør) og særlig min gode venn og partner gjennom mange år - manusforfatter Axel Hellstenius, sier Ambjørnsen.

Ambjørnsen har bare solgt filmrettighetene til boka «Brødre i blodet», og har ikke tenkt å selge noen av de andre tre i Elling-serien. Han vil ikke ha en Parallell-Elling - Oscar-pris eller ikke.

Nå er det nok

- Kan ikke folk gi seg mens leken er god? Alle vi som har vært med i prosjektet kan notere oss en av norgeshistoriens største suksesser. Må vi være så - det blir kanskje litt galt uttrykk akkurat i dag - amerikanske i huet at det skal være en, to, tre for å vri mest mulig saft ut av et prosjekt? Jeg synes i omstendighetens navn at det går an å si «Tusen hjertelig takk, dette var gøy!» sier Ambjørnsen.

Kritiserer Amanda

Ambjørnsen kritiserer Amanda-juryen for å ha oversett suksessfilmen «Elling».

- Amanda-prisen har i løpet av dagen fått en helt annen status enn tidligere. Det må være verdens viktigste filmpris - «Elling» ble jo ikke engang vurdert til den prisen. Det er mye lettere å nå opp i Oscar. De som har fått Amanda, må virkelig henge prisen på veggen, sier Ambjørnsen.

Forfatteren jobber nå for fullt.

- Jeg skriver på tre romaner og to novellesamlinger samtidig, og ikke noe har med Elling å gjøre. Jeg har vært plaget av musearm i over et halvt år, og det har samlet seg opp så sinnssykt mye i huet mitt. Når demningen brister, blir du sittende som jeg gjør nå. Det gjør ikke noe, det er et luksusproblem. I kveld skal jeg skrive og drikke vin, sier Ambjørnsen.

- Tror du på Oscar for «Elling»?

- Jeg har ikke sett noen av de andre nominerte filmene. Det blir uansett knivskarp konkurranse. «Vi» gutta har snakket sammen, og blitt enige om at vi depper ikke hvis den ikke vinner. Vi er fornøyd med å være der vi er i dag. Det er en jævla seier i seg selv, sier Ingvar Ambjørnsen.

IKKE MER ELLING: - Storyen om Elling er avsluttet. Punktum, sier Ingvar Ambjørnsen. Her står han utenfor kinoen da «Elling» hadde premiere i fjor. I går var han kjempehappy for at filmen om Elling ble Oscar-nominert.
Hele Norges coronakart