Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aldri mer «Friends» eller «Seinfeld»?

Sitcom-sjangeren sliter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem komiserier er nominert til årets Emmy-utdeling. Felles for fire av dem - «Arrested Development», «Curb Your Enthusiasm», «Scrubs» og «The Office» - er at de er tatt opp med ett kamera, og at de ikke har latter på boks.

Med andre ord skiller de seg fra tradisjonelle sitcoms, som er multikamera-produksjoner.

- De nye komiseriene oppfattes gjerne som smartere og hippere, uavhengig om de faktisk er det. ABC har bare enkamera-komedier i år, og det er en dominerende trend i hele industrien å bevege seg lenger og lenger bort fra tradisjonelle sitcoms, sier Matt Roush fra TV Guide til Variety.

Mer ekte

Mye tyder på at det er reality-seriene som har fått innflytelse også i fiksjonsuniverset.

Vivi Zigler fra tv-selskapet NBC mener i hvert fall at de nye komediene har en form som appellerer til aldersgruppen 18 til 34 år - fordi de virker mer «ekte».

- Enkamera-sjangeren går ut i den verden der karakteren bor, og som en konsekvens føles det mer ekte, sier hun.

Zigler advarer imidlertid mot å tro at den tradisjonelle sitcom\'en er helt død.

BARE ÉN SITCOM: Av fem nominerte til årets komedie under Emmy-utdelingen, var det bare én tradisjonell sitcom. Her offentliggjør Julia Louis-Dreyfus, Dick Askin og Brad Garrett nominasjonene. FOTO: SCANPIX/AP
BARE ÉN SITCOM: Av fem nominerte til årets komedie under Emmy-utdelingen, var det bare én tradisjonell sitcom. Her offentliggjør Julia Louis-Dreyfus, Dick Askin og Brad Garrett nominasjonene. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

- Det er glimrende komedier innenfor begge sjangre. Enkeltkamera-komediene blir lagt merke til nå, men det betyr ikke at den er bedre. Snart kommer det garantert noen fantastiske multikamera-produksjoner, sier hun.

Får revansje?

Og mye tyder på at den nye komitrenden ikke får spesielt lang levetid. Den har nemlig ikke slått videre an hos et bredt publikum.

«Arrested Development» er ett eksempel på en serie som ble lagt ned, til tross for at den hadde en del fanatiske fans. Heller ikke «Scrubs» eller «Curb Your Enthusiasm» har hatt seertall som gjør dem uunnværlige for tv-selskapene.

- Folk i bransjen, kritikere og de som nominerer til Emmy-prisene elsker denne mer sofistikerte måten å lage komedier på. Men folk flest har fortsatt en forkjærlighet for sitcoms, sier Matt Roush.

Også Susan Levison i Fox er klar over dette. Kanalen lanserer to nye sitcoms denne høsten - «Til Death» og «Happy Hour».

- Mange tror sitcom-serien er død, men vi er ikke enige. Det er så mye liv igjen i den, og så mange flere historier å fortelle. Det er en form som et svært bredt publikum omfavner, når de syns den er vellaget og morsom, sier hun til Variety.

TAR KVELERTAK: Enkelte mener enkeltkamera-komediene er i ferd med å ta livet av sitcoms. Men mange produksjoner - som «Arrested Development» - har ikke oppnådd seertall å skryte av.