- Aldri mer modell

Halvor Marstrander slutter som modell. 17-åringen vil ikke lenger forbindes med modellmiljøet.

Med sitt barnslige og uskyldige ansikt gjorde Oslo-gutten lynkarriere i utlandet. Bare 16 år gammel ble han en gjenganger i anerkjente magasiner som The Face, Arena, Dutch, Vogue, Mix Mag, Cosmopolitan og i-D.

- Men nå er det definitivt slutt, fastslår Marstrander. Til sommeren tar han farvel med det han betegner som en «falsk og overflatisk bransje».

- Jeg er ikke sjokkert over BBC-avsløringene. De sier bare litt om hvor langt folk er villige til å gå for å få jobbe som modell, mener Marstrander

- Det føles ikke godt å være en del av bransjen. Særlig nå som tv-dokumentaren har bekreftet alle mytene om den. Hvem vil vel jobbe i et sånt miljø? spør modellen.

For to uker siden var han i London på jobb. Fotografen hadde i likhet med flere andre blitt intervjuet av BBC-teamet. Og var livredd for hva som ville bli avslørt.

- Det er ubehagelig å ikke vite hva de jeg har omgåttes har vært med på.

Selv er han på det engelske byrået Next, som for øvrig ikke ble omtalt i den avslørende dokumentaren.

- Byrået mitt har alltid behandlet meg bra. Og personlig har jeg ikke vært borti veldig ubehagelige episoder. Men man vet jo at ting skjer, og selv om disse tingene først og fremst gjelder jenter, så er det mange homser i bransjen.

- Folk behandler deg som et objekt. Hvis du plutselig gjør det bra, blir alle så veldig hyggelige mot deg. Men jeg trivdes aldri i miljøet. Jeg vil omgås folk jeg kan stole på, som ikke vurderer meg etter utseendet, sier Halvor Marstrander.

- Hvis du kommer dit uten en klar formening om narkotika, er det lett å falle utfor. Fristelsene er mange, og 16 år gammel kan det være lett å gjøre feilvurderinger. Selv var jeg aldri med på de ville festene.

Når Halvor gir seg sier han samtidig nei takk til store framtidige inntekter. For to uker siden var han en dagstur i London. Da han dro hjem om kvelden, hadde han 65000 kroner i lomma. Ved siden av skolegang har modelljobbingen innbrakt rundt 500000 kroner. På fjorårets likning er steinerskoleeleven oppført med 308700 i inntekt. I tillegg står det penger på kontoer i Japan, Frankrike og Sveits. Men det var først til høsten de store summene skulle komme på bordet. Etter endt skolegang trodde bransjen han skulle jobbe fulltid som modell.

- Jeg har bestemt meg for å slutte. Alle i modellbransjen er jo så hyggelige, men jeg vet det bare er et spill. Smilet stivner så fort man ikke gjør som de vil.

SLUTTER: - Det er utrolig hva folk gjør for å være i bransjen, sier Halvor Marstrander.