- Aldri mer Roskilde

Pearl Jam-vokalist Eddie Vedder gir nesten aldri intervjuer. Men til Dagbladet snakker han. Om bandets nye album, 11. september og Roskilde-tragedien.

SEATTLE (Dagbladet): - Musikk betyr en lang rekke ulike ting for mennesker. Mange bruker den som en flukt, og jeg har ingen motforestillinger mot det. Jeg har flyktet flere ganger sjøl, men jeg vil si ifra hva jeg føler om det som skjer nå, sier vokalisten i grønsjbandet som dominerte 90-tallet.

I øvingslokalet

Eddie Vedder sitter foran oss på sitt eget rom i øvings- og lagerlokalet i et industriområde i Seattle. Han fikler med sin gamle skrivemaskin. Prøver å skifte båndet, som han ikke har gjort siden han kjøpte sitt lille klenodium for sju år tilbake. Han har forsøkt å skrive på datamaskin, men sier han savner lyden av papiret som rives ut av skrivemaskinen.

- Den lyden gir meg følelsen av at jeg har gjort noe fornuftig, sier Vedder, som sammen med bandet nettopp har gjort ferdig albumet «Riot Act».

Det er et ettertenksomt og dempet album, men samtidig trolig bandets mest kommersielle på flere år. Plata, som slippes i Norge i neste uke, er også en motvekt til patriotismen som herjer bandets hjemland om dagen. Tekstene på albumet er mer direkte enn noen gang.

- Vi lever i et land hvor vi som borgere får nyheter og informasjon som bare er til interesse for de mektige i USA, og en president med en administrasjon som ikke har problemer med å gå til krig. Jeg er skeptisk til alt dette, sier Eddie Vedder til Dagbladet.

- Jeg vet at det er andre interesser som ligger bak enn den såkalte krigen mot terrorisme og at Saddam virkelig har alle disse biologiske våpnene og ikke er langt unna å lage en atombombe. Jeg tror ikke på det amerikanske medier viderebringer fra Washington og Pentagon.

Antipatriotisk?

Vedder savner reportasjene om Dick Cheneys oljeselskap og hans nære forbindelser til Saddam de siste tiåra. Det samme gjelder Bush og hans families mektige venner.

- Det er stille i media rundt dette, og den jevne amerikaner har ikke kjennskap til dette. De tror du er en dust hvis du forteller historien om disse karene.

- Er du redd for å bli kalt for en dust når dine kritiske bemerkninger om det som skjer i USA, kommer ut?

- Okei: Jeg er en dust hvis det om ti år ikke ligger en oljerørledning fra Irak, via Afghanistan og til India, som USA kontrollerer. Jeg er overbevist at det vil skje. Det er derfor denne administrasjonen er så krigshissig. Alt handler om olje og penger.

Mange amerikanere karakteriserer slike uttalelser som antipatriotiske eller antiamerikanske. Det fnyser Vedder av.

- For meg er det ikke antiamerikansk å være uenig med presidenten. Tvert imot. Ytringsfrihet var det viktigste alle folkene som kom til dette landet, kjempet for.

- Ikke skyld på oss alle

- Hvorfor er det så få artister og andre personligheter innenfor den sammensatte kultur- og underholdningsverdenen i USA, som uttaler seg om Bushs «krig mot terrorismen»?

- Jeg tror verken amerikanske artister eller folket i sin alminnelighet er ignorante. Jeg tror rett og slett folk flest er for dårlig informerte om det som faktisk skjer i denne tida, hvor mange er hevnlystne. Det er ingen unnskyldning, men vi blir bombardert med nyheter som i sum får mange til å tro at Bush gjør det rette. Denne administrasjonen skremmer sitt eget folk.

Vedder er glad for at Europa - og det meste av resten av verden - stiller seg kritisk til Bushs retorikk.

- Men ikke generaliser og tro at alle i USA støtter Bush. Ikke skyld på oss alle, sier Vedder, og virker oppriktig fortvilet over at refleksjonen og ydmykheten som amerikanerne fikk for ett år siden, er borte.

- Nå har vi gått rett tilbake til hvor vi var, og faktisk tatt flere skritt tilbake. Kanskje det er en flukt? Jeg vet ikke.

- Mange beskylder deg og Pearl Jam for å være altfor negative til USA.

- Fantastisk land

- Jo, jeg vet det, men det er mange som misforstår oss. USA er et fantastisk land. Det betyr jo ikke at vi ikke har et forbedringspotensial. Vi kommer ingen vei med å gjenta hvor fantastiske vi er. Hvor mange typer melk og ost du kan velge mellom i butikkene. Vi må se framover, og by på noe mer enn Bushs militære kukfekting.

- For mange føles det som om USA fortsatt driver nasjonsbygging. Er USA en for ung til å være for selvkritisk?

- USA har lært mange lekser, men det er fortsatt mye som gjenstår. Høsten i fjor kunne vi ha bevist at vi hadde blitt voksne. Det skjedde ikke. Vi hadde - og har - en administrasjon som ikke tok tak i problemene på en konstruktiv måte. Ingen hadde visjoner utover å slå tilbake.

- Fortvilet og rasende

- Hva tenkte du da du så World Trade Center rase sammen 11. september?

- Jeg var fortvilet og rasende, og det første jeg tenkte: «Vi må bombe de som gjorde dette. » Neste dag våknet jeg strisvett, og hadde kommet til motsatt konklusjon: «Nei, nei. Det er ikke rett å drepe noen for dette. Det er ikke rett. Det vil bare skape enda flere lidelser og foreldreløse barn.»

Vedder kjenner godt til traumene som mange, deriblant noen av hans venner i New York, fikk etter 11. september i fjor.

- Det nærmeste jeg har vært slike traumer, var det vi gikk igjennom i Danmark. Det er hardt å forholde seg til alle de bildene du har på netthinna etter en slik tragedie. I dagene etter Roskilde poppet bildene opp hvert 30. sekund. I de påfølgende ukene hvert 5. minutt - og etter et halvt år tenker du på det én gang om dagen.

30. juni 2000 forandret Pearl Jam. Dette var kvelden da Seattle-rockerne hadde samlet titusener foran den største scenen på Roskildefestivalen. Altfor mange presset seg foran scenen, og det gikk altfor lang tid før sikkerhetsvaktene forsto alvoret. Ni unge menn omkom.

- Dette er noe som vi vil ha med oss resten av våre liv. Det er hardt å skylde på noen, men jeg mener at sikkerheten kunne ha vært mye bedre.

- Vil dere spille igjen på Roskilde?

- Nei, vi vil aldri spille igjen der. Det blir ikke flere festivaljobber for oss. Heller ingen store konserter der vi ikke har full kontroll over sikkerheten.

- Vi må ta ansvar. Akkurat som også USAs president, media og folk flest må.

2. juli 2000. Roskilde-tragedien har forandret Pearl Jam. Bandet vil aldri spille et sted hvor de selv ikke har full kontroll over sikkerheten.

KRITISK: - Min største frykt er at Bush får gjøre hva han vil for såkalt å «beskytte vår frihet», sier vokalist i Pearl Jam, Eddie Vedder, i et eksklusivt intervju med Dagbladet.