DEBATT

Aldri mer Tsjernobyl

Presset på russiske myndigheter for snarlig stenging av utdaterte atomkraftverk må økes.

FORLATT: Byen Pripjats hadde, da dette bildet ble tatt i 2005, vært forlatt siden Tsjernobylulykken 19 år tidligere. Ikke en gang Lenin klarer å stå imot rusten.  Foto: Paal Audestad / Samfoto / NTB Scanpix
FORLATT: Byen Pripjats hadde, da dette bildet ble tatt i 2005, vært forlatt siden Tsjernobylulykken 19 år tidligere. Ikke en gang Lenin klarer å stå imot rusten. Foto: Paal Audestad / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I år er det 30 år siden den katastrofale Tsjernobyl-ulykken fant sted nord i dagens Ukraina. På formiddagen 26. april eksploderte en av reaktorene ved atomkraftverket, og taket ble blåst av anlegget. Betydelige mengder radioaktivt materiale spredte seg over store områder i det nærliggende Europa. Spor av strålingen ble funnet i alle land på den nordlige halvkule, og i Norge er det fremdeles flere områder som er under nøye oppsyn på grunn av den radioaktive forurensningen.

Har vi ikke lært noe siden den gang?  

På tross av risikoen vi vet går hånd i hånd med atomkraft er det i dag fremdeles mange, utdaterte atomkraftverk som er i drift rundt om i verden. Sikkerhetsforanstaltningene ved flere av disse kraftverkene er definitivt blitt bedre, men det vil alltid eksistere en fare for alvorlige ulykker, og et deponi for brukt reaktorbrensel må på en betryggende måte kunne isolere radioaktivitet i en periode på minst 100.000 år. 

På samme måte som klimaendringene er derfor også atomkraft generasjonsurettferdig, fordi det vil være de neste generasjonene som vil få kostnadene forbundet med nedbyggingen og håndteringen av det livsfarlige avfallet. Derfor må norske myndigheter jobbe for en internasjonal avtale mot atomkraft, i tillegg til en avtale mot atomvåpen. Norske myndigheter må også øke presset på russiske myndigheter for snarlig stenging av atomkraftverk som har gått ut på dato, slik som de gamle reaktorene ved atomkraftverkene på Kolahalvøya og ved St. Petersburg.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer