- Aldri mer «X-Files»

LOS ANGELES (Dagbladet): Filmaktuelle David Duchovny (41) er ferdig som spesialagent Mulder i «X-Files», men han er langt ifra ferdig med det overnaturlige.

Etter åtte år som spesialagent i den populære tv-serien er det ubønnhørlig slutt for David Duchovny - og kompanjong Gillian Anderson, som har hatt jerngrep på et stort publikum i rollene som FBI-spesialagentene Mulder og Scully.

- Jeg savner mange av folkene i serien, men etter åtte år i den samme rollen er det over. Da det var et godt show, var det bra. Men jeg er helt ferdig med «X-Files» nå, ser det ikke engang på fjernsynet hvis jeg er i zappe-form. Jeg ser framover, skriver på noen egne prosjekter og forsøker å finne roller så langt vekk fra spesialagent Mulder som overhodet mulig, sier Duchovny.

Sommerlett

Dagbladet har møtt skuespilleren i Los Angeles for å snakke om komedien «Evolution», som hadde norsk premiere fredag. Men han har greid å komme seg vekk fra det overnaturlige, som Gillian Anderson gjorde med «Gledens hus».

«Evolution» er en sommerlett komedie med en god dose spesialeffekteri regissert av Ivan Reitman, som du kanskje husker fra ymse Arnold Schwarzenegger-filmer og ikke minst fra «Ghostbusters».

Filmen er spunnet rundt historien om en meteor som bærer en utenomjordisk livsform som skaper liv og røre når den lander i en liten ørkenby i Arizona. Duchovny spiller Dr. Ira Kane, en forsker som mistet jobben sin i forsvaret, men som tar saken i sine egne hender sammen med sin smågærne kollega, spilt av komikeren Orlando Jones.

Med rumpa bar

- Dette er et godt stykke fra «X-Files». Ikke minst får jeg tatt ut mine mer humoristiske sider. Det er alltid spennende å prøve å lyve med troverdighet i nye roller, sier Duchovny, som også utvidet manuset noe da han reiv av seg buksa under innspillingen.

Scenen der han viser rumpa, som opprinnelig var et pek til regissør Reitman, er med i filmen. Uvisst om akkurat den gesten vil sette fart i fansen.

- Etter så mange år i «X-Files» er jeg glad for at det er noen som siler posten jeg får fra fans. Det har vært mye rart opp igjennom åra.

Stor fanskare

- Hvordan lever du med å være et sexsymbol?

- Jeg går ikke rundt og ser meg selv i speilet og tenker: «Wow, så sexy du er!» Og jeg har en utmerket avstand til Mulder og mitt eget liv. Jeg håper bare publikum også ser forskjellen, fortsetter Duchovny, bosatt i Malibu, California sammen med skuespilleren Téa Leoni, som han også har en to år gammel datter med.

De planlegger flere barn innimellom tv- og filmoppdragene, men har nå i første rekke fokus på å pusle med toåringen.

- Det er så mange overraskelser med et lite barn i livet ditt. Så mye du må ofre. Og det liker jeg, sier Duchovny.

NY KARRIERE: David Duchovny satser på film.Foto: SCANPIX