Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Halvdan Sivertsen

- Aldri sagt at Gitarkameratene aldri skal spille sammen mer

45 år som artist har ikke hjulpet på nervene til Halvdan Sivertsen. I kveld opptrer han på «Allsang på Grensen».

FORTSATT SKUMMELT: Halvdan Sivertsen (68) har spilt tusenvis av konserter siden han debuterte med albumet «Halvdan 23 1/2» i 1973. Likevel får han alltid vonde følelser før han skal opptre. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FORTSATT SKUMMELT: Halvdan Sivertsen (68) har spilt tusenvis av konserter siden han debuterte med albumet «Halvdan 23 1/2» i 1973. Likevel får han alltid vonde følelser før han skal opptre. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- For et par uker siden satt jeg på hotellrommet og kjente at jeg gledet meg til å ha konsert. Det var en forbausende følelse, og jeg tror jeg aldri har kjent på det så nært en opptreden før. Plutselig satt jeg der og så fram til å spille, og det var veldig rart.

Halvdan Sivertsen (68) går innunder kategorien «veteran» og «legende» i norsk bransje, og det med god margin. Nordlendingen, som har vært aktiv musiker siden 1973, har gitt ut intet mindre enn 17 selvstendige album og hanket inn en rekke Spellemannpriser.

I årevis år har han skrevet og framført tekster som beveger og engasjerer, om kjærlighet, tommeltotter og mangfold.

MÅL: Artisten ønsker fortsatt å skrive den perfekte sangen, og mener at det nærmeste han har kommet er «Kjærlighetsvisa», som ble gitt ut i forbindelse med albumet «Nordaførr» i 1979. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MÅL: Artisten ønsker fortsatt å skrive den perfekte sangen, og mener at det nærmeste han har kommet er «Kjærlighetsvisa», som ble gitt ut i forbindelse med albumet «Nordaførr» i 1979. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Drømmen om den perfekte sangen

68-åringen sier at drømmen hans er fortsatt å skrive den perfekte sangen.

- Jeg har lyst til å skrive den himmelstormende, vanvittige og herlige sangen som det bare ikke går an å gjøre bedre.

- Du føler ikke at du har gjort det enda?

- Nei, det føler jeg ikke, men jeg har mange ideer til den. Det som er så spennende med å være sangskriver i forhold til romanforfatter eller filmskaper er at du bare skal fylle tre og et halvt minutt. Det er utfordrende, men også helt innafor rekkevidde. Også om du er sliten og gammel.

- Hva er det nærmeste du har vært å skrive en perfekt sang til nå, da?

- Personlig det nok «Kjærlighetsvisa» som ligger mitt hjerte nærmest fordi den er skrevet til kjæresten min, Marit. Låta er like gammel som ekteskapet vårt, og er nok den sangen jeg er mest glad for å ha skrevet.

STOLT: Halvdan Sivertsen utelukker aldri et comeback med Gitarkameratene, men først skal han og Jan Eggum spille sammen neste år. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STOLT: Halvdan Sivertsen utelukker aldri et comeback med Gitarkameratene, men først skal han og Jan Eggum spille sammen neste år. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Stas å være blant de 40 beste

«Kjærlighetsvisa» var blant de 40 nominerte sangene i konkurransen om å bli «tidenes norske allsang». Kåringen er et samarbeid mellom Dagbladet, Se og Hør og TV 2-programmet «Allsang på Grensen», og vinneren blir annonsert 8. august.

Stem på din favoritt i boksen under.

Nå er 40 blitt til seks, og Halvdan Sivertsens 41 år gamle kjærlighetslåt klarte dessverre ikke å passere nåløyet. Igjen står de seks finalistene er «Levva livet» og «Lys og varme» av Åge Aleksandersen, «Idyll» av Postgirobygget, «Tore Tang» med Mods, «Elektrisk» av Marcus & Martinus og «To fulle menn» av Jokke og Valentinerne.

- Er du skuffet over ikke å være blant finalistene til å bli «tidenes norske allsang»?

- Tvert imot. Jeg synes det var veldig stas å bli være blant topp 40, og jeg er fortsatt veldig takknemlig over å ha kommet på tredjeplass i fjorårets kåring av «Norges beste sangtekst» med låta «Nordaførr vårvise», som jeg skrev i 1979. Det synes jeg rett og slett var veldig rørende, særlig når de to før meg ikke lever lenger.

Personlig holder han en knapp på en seier til Åge Aleksandersens «Lys og varme».

- Jeg var med på å kore på den låta i 1985, og jeg synes det er en nydelig sang. Nesten perfekt.

- Aldri en god følelse

Han har vunnet nordmenns hjerter gang på gang, men likevel blir artisten fortsatt nervøs før han skal opptre. Til tross for at dette har vært hverdagen hans i 45 år nå.

- Det var en periode jeg følte ganske mye press og tenkte «er dette her egentlig så veldig morsomt?» Det er bedre nå, men jeg har aldri noen god følelse før jeg skal på scenen. Det har jeg aldri.

- Hva tror du at det kommer av?

- Jeg er ikke helt sikker, men hvis du må på do hver gang rett før, så er det vel nerver, er det ikke? Sier han og ler høyt, men ser fort litt tankefull ut.

- Det har jo gått så bra, og jeg vil jo at den neste konserten skal være bedre enn den forrige. Hver konsert skal være en unik opplevelse, både for meg selv, bandet og publikum. Men jeg prøver å være flink til å fortelle meg selv at menneskene som kommer er velvillig stemt, og at jeg bare skal være kjempetakknemlig for at det kommer folk på konsertene mine etter alle disse åra.

TAKKNEMLIG: Halvdan Sivertsen er takknemlig for at han ikke er ute av gamet og at det fortsatt kommer folk på konsertene hans. Foto: John Terje Pedersen / Dabladet
TAKKNEMLIG: Halvdan Sivertsen er takknemlig for at han ikke er ute av gamet og at det fortsatt kommer folk på konsertene hans. Foto: John Terje Pedersen / Dabladet Vis mer

Utelukker ikke et comeback

Til tross for mange høydepunkter så langt i karrieren, så er det nok likevel Halvdan Sivertsen en artist som mange først og fremst forbinder med samarbeidet med Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Jan Eggum. Sammen utgjorde de Gitarkameratene, og i åra 1988 til 1994 solgte firkløveren ut alt som kunne selges ut i Norge.

- Samarbeidet åpnet mange dører og vi har hatt stor glede av det alle sammen.

- Har dere pratet om å gjøre et comeback sammen?

- Vi har aldri sagt at vi aldri skal spille sammen mer, smiler han.

- Jan og jeg skal spille litt sammen neste år, så vi får se.

- Jeg tenkte jo egentlig at den siste plata mi «Ennu ikke landa» skulle være den siste plata, men nå har jeg fått noen ideer og lyst til å skrive igjen, så det er mulig det kommer noe.

Utsetter pensjonisttilværelsen

Halvdan Sivertsen skal opptre på «Allsang på Grensen» i kveld. Han sto opp klokka 05.00 for å rekke flyet fra Bodø, og i morgen skal han opptre på God Nok-festivalen i Steigen i Nordland. Dagen etter har han konsert på Hitra i Trøndelag.

- Det er ikke toppidrett å være utøvende musiker, men det er enormt kraftkrevende likevel.

- Jeg skulle jo egentlig vært pensjonist og ute av det gamet her for lenge siden. Det å være takknemlig for at jeg får lov til å spille hjelper ofte på nervøsiteten. Men jeg synes likevel det er veldig skummelt.

Om en halvtime har han lydsjekk, og snart inntar 4000 feststemte publikummere Fredriksten festning i Halden, som for øyeblikket bader i sterk fellesferiesol.

- Jeg gleder meg til å spille i kveld, men det er jo fortsatt mange timer til, smiler han.