Aldri skjønt hva Kafkas «Prosessen» handler om?

To nye bøker hjelper deg med det.

FORVIRRET: Mellom døden og klokken: Franz Kafka tegnet av den franske tegneren Chantal Montellier. Foto: FRA BOKA
FORVIRRET: Mellom døden og klokken: Franz Kafka tegnet av den franske tegneren Chantal Montellier. Foto: FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Franz Kafka (1883-1924) - denne lett gjenkjennelige, mørke skikkelsen med skalk, mørk dress dress og svart blikk - er som forfatter blitt både et ikon og et begrep.

En kafkaprosess betyr på folkemunne en absurd byråkratisk eller rettslig forfølgelse av et enkeltmenneske som forstår lite eller ingenting av hva som foregår.

I litteraturhistorien er Kafka en av de store tematiske fornyerne. Han er en pioner innen den mangfoldige retningen som kalles modernismen, en forteller som tidlig i det forrige århundret fant måter å skildre angst, usikkerhet, politisk utrygghet og mangel på faste, religiøse og ideologiske overbevisninger.

Utbredt bok Kafka kan vanskelig kalles for utdatert. Ikke minst i Norge har hans verk gjort seg gjeldende. Hans roman «Prosessen» (1925) ble utgitt av vennen Max Brod mot dikterens vilje et år etter hans død. Den første oversettelsen til et fremmed språk kom i Gyldendals gule serie i Norge i 1933.

I 1991 ble denne romanen valgt til det 20. århundrets største, litterære verk av kvalifiserte, norske lesere.

Samtlige romaner og noveller er oversatt to ganger til norsk, og både dagbøker, aforismer og en rekke bøker om Kafka er utgitt opp gjennom åra. «Prosessen» fins også som lydbok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer