- Aldri trodd jeg skulle bli Norges mest forhatte menneske

«Nitimen»-programleder Pål Thoresen sier han fortsatt kommer til å spøke med syklister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - At jeg skulle bli Norges mest forhatte menneske i løpet av en uke hadde jeg aldri drømt om, men det tåler jeg. Jeg kommer til å fortsette å tulle med folk uansett om de kjører bil, båt eller sykkel. Vi er morsomme, og driver med humor. Skjønner du ikke spøken, så sorry, men det var kun ment som nettopp det. En spøk, sier radioprogramleder Pål Thoresen til Dagbladet

De siste dagene har han henvist til NRKs kommunikasjonsavdeling for kommentarer, men velger i dag å ta bladet fra munnen etter flere dager med kritikk fra myke trafikanter.

Det var under onsdagens «Nitimen»-sending Thoresen tullet med hvordan folk kan rydde veisyklistene av banen ved å bruke bildøra.

- Hvis du senker farta ned til 20-30 kilometer i timen, så åpner du diskret døra, og så rydder du opp det som måtte være langs veikanten, uttalte han.

Fornærmet Spøken falt absolutt ikke i god jord hos sykkelentusiastene, og særlig jusprofessor Olav Torvund, som er medlem av Syklistenes Landsforenings Oslo-avdeling, reagerte kraftig.

I dag ble det også klart at Syklistenes Landsforening og Norges Cykleforbund klager «Nitimen» inn for Kringkastingsrådet for det de beskriver som «pressetiske overtramp».

Det kommer fram i en pressemelding. Mandag skal de i tillegg ha et møte hvor en eventuell politianmeldelse avgjøres, avslører presidenten i Norsk cycleforbund, Harald Tiedemann Hansen overfor Dagbladet.

LES OGSÅ: - Jeg hater syklister og elsker NRKs Pål Thoresen

- Oppfordringen Thoresen hadde om å åpne bildøra og skade syklister er grov. Det er ikke noe å spøke med. Han må gjerne mene at dette er humor, men å oppfordre til vold er groteskt, sier Tiedemann Hansen til Dagbladet.

- Dere er ikke redd for å bli oppfattet som litt hårsåre?

- Nei, denne oppfordringen var smakløs. Vi syklister sliter med hissige bilister, og da er det lite bra at sånt blir sagt.

- Dere kaller konsekvent uttalelsene for «en oppfordring». Thoresen beskriver det som «spøking og humor». Snakker dere ikke litt forbi hverandre?

- Jeg har hørt innslaget flere ganger, og jeg mener det ikke ligger noe humor i det han sier. På mandag skal vi samlet ta en vurdering på om uttalelsen skal politianmeldes. Thoresen må gjerne spøke med syklister, men akkurat dette kaller vi ikke en spøk, vi kaller det ren trakassering og mobbing, sier Tiedemann Hansen.

- Lavt nivå På sin egen blogg i går konkluderte jusprofessor Olav Torvund med at det er «fullstendig uakseptabelt av en programleder å komme med slike uttalelser» (...) «Det er i alle fall ikke en bedre «humor» enn om man skulle oppfordre folk til å voldta Pål Thoresens medprogramleder Ida Kjøstelsen, sånn bare som en spøk.».

- Da synker diskusjonen til et så lavt nivå at jeg melder meg ut. Voldtekt skjer dessverre hver uke. At folk meier ned syklister tror jeg ikke skjer fordi noen har hørt på radio, sier radioprofilen.

Thoresen mener ingen hadde reagert om replikken hadde blitt presentert under eksempelvis «Nytt på nytt».

- Vi tuller med alt, og denne reaksjonen er helt meningsløs. Jeg har ingenting i mot syklister, og sykler mye selv, man må tåle å bli spøkt med på lik linje med andre samfunnsgrupper, sier Thoresen og fortsetter:

- God sommer - Når det er sagt ser jeg folk som sykler på rødt og har høy fart på fortauet. Min egen datter har nesten blitt syklet over, så det er mange som ikke tar hensyn, men jeg vil ikke syklister til livs av den grunn. Dette har virkelig gått over alle støvleskaft. Dette var i utganspunktet en morsom kommentar fra et underholdningsprogram, men har tatt helt av, sier Thoresen.

Thoresen velger samtidig å benytte sjansen til å ønske bilister og syklister lykke til.

- God vår og sommer til dere alle. Syklister må huske å bruke ringeklokka, for man hører ikke at de kommer. Bilistene tror jeg har vett nok til å holde dørene igjen. 

Da Dagbladet snakket med jusprofessor og syklist Olav Torvund i går stod han ved voldtekt-sammenlikninga.

- Jeg synes ikke det er å trekke det langt. Du oppfordrer til å skade folk på en måte som skjer i praksis, men sier det bare er fleip. Det er derfor jeg sammenlikner det med voldtekt. Det rammer noen, og det gjør dette her også. Jeg synes det er veldig dårlig humor. Hvis dette er humorstandarden i NRK burde de slutte med humor. Så primitive kan ikke NRK være. Dette er noe du venter å se langt nede i kommentarfeltet, sa jusprofessoren.

Kokkvold: - Opplagt humor Leder av Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, er forevist klagen, og sier rådet vil behandle den så raskt som mulig.

- Vi har et møte førstkommende torsdag, men behandlingen kan også bli seinere. Jeg vil ikke si så mye mer, men her er det opplagt for klageren at dette er ment som humor. Thoresen oppfordrer naturligvis ikke til vold mot syklister, sier Kokkvold til Dagbladet.

Han mener grensen for humor må være høy.

- Takhøyden for humor og satire må være ekstremt høy, også for dårlig humor, men selv om taket er høyt skal det være et tak. I utgangspunktet er det vanskelig for meg å tro at noen tok dette seriøst, sier Kokkvold.

Pål Thoresens redaksjonssjef, Runde Lind, sier i en kommentar at de tar klagen og en eventuell anmeldelse til etterretning.

- Dette ble sagt i en spøkefull tone. Vi beklager at noen oppfattet spøken som blodig alvor, og selvfølgelig vil vi ikke at noen skader andre i trafikken. Velger de å politianmelde tror jeg politiet bruker sunn fornuft i vurderingen.

Thoresen ønsker ikke å kommentere verken klagen eller en eventuell anmeldelse.

Les klagbrevet fra Syklistenes Landsforening og Norges Cykleforbund i sin helhet her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer