Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mattis går av

Alene hjemme i Det hvite hus

De voksne har fått nok. Den bortskjemte skrikerungen uten impulskontroll har slitt ut barnepasserne. Det blir farligere nå.

ET BLIKK: Avgående forsvarsminister Jim Mattis ser i undring på sin sjef, Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
ET BLIKK: Avgående forsvarsminister Jim Mattis ser i undring på sin sjef, Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av bare noen dager er det klart at de siste to som ble betraktet som de «voksne» i Donald Trumps administrasjon, slutter rett over nyttår. Forsvarsminister Jim Mattis varslede avgang i februar neste år er dramatisk av to grunner. For det første så forsvinner en tross alt stabiliserende og ikke kunnskapsløs mann fra et kaotisk Hvite hus. For det andre er Mattis mannen som mer enn noen annen har prøvd å holde Donald Trump i øra, i hans seilas ute i verden. Med ham ute av maktas korridorer har USAs tradisjonelle allierte mistet sin viktigste kanal til Trumps øre. Det betyr at enda flere av spenningene i internasjonal politikk kan bli satt i spill.

Forsvarsminister Jim Mattis avskjedsbrev er klargjørende lesning. I brevet skriver han at det er viktig å vise sine allierte respekt, noe Trump som kjent eksplisitt ikke har gjort, og at USA må være «utvetydig» i forhold til Russland og Kina. Der har som kjent Trump vært eksplisitt tvetydig, til Mattis åpenbart store bekymring. På grunn av dette trekker Mattis denne konklusjonen i sitt brev til Trump:

- Fordi du har rett til å ha en forsvarsminister som har standpunkt som er mer i takt med dine på disse og andre områder, mener jeg det er riktig for meg å trekke meg fra min stilling.

Det er altså dyp politisk uenighet om utenriks- og sikkerhetspolitikkens retning, som gjør at Mattis trekker seg. Og når Mattis skriver om «rett til å ha en forsvarsminister som har standpunkt som er mer i takt med dine», så er det nok å ta av, og det er ikke vanskelig å lese inn i dette en kritikk av det Mattis oppfatter som presidentens inkonsistens. At Mattis oppsigelse kommer bare en dag etter Trumps kunngjøring av den dramatiske beslutningen om å trekke alle amerikanske styrker ut av Syria, er bare en av uenighetene. Verdt å merke seg er det også at Mattis ikke har ett godt ord å si om presidenten han har tjent som forsvarsminister i to år.

For å ta det kronologisk: Mattis var motstander at Trumps ønske om å gjeninnføre tortur som redskap i etterforsking av terror. Han var kritisk til atomavtalen med Iran, men ville ikke bryte den, slik Trump har gjort. Han var sterkt kritisk til sabelraslingen med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, før toppmøtet mellom Trump og Kim i sommer. Og han var kritisk til å trekke amerikanske styrker ut av Syria og Afghanistan.

Men Mattis viktigste kritikk av Trump gjelder nok presidentens behandling av USAs nære allierte. Da Trump før sitt første Nato-toppmøte sommeren 2017 kalte alliansen for «foreldet», og da han året etter opererte som en gangster som krevde beskyttelsespenger av sine allierte, må det ha vridd seg i magen på Mattis. Hans bånd til alliansen og de allierte har vært sterke gjennom hele hans militære karriere. En sjef i rollen som en åpenbar pøbel, var etter alt å dømme mye å måtte svelge for Mattis.

Mattis forlater Trump-administrasjonen omtrent samtidig med stabssjef John Kelly. De to er de to siste «voksne» som har kunnet holde en president nesten uten impulskontroll litt i øra. Det betyr at skrekkscenarioet fra da Trump ble valgt er i ferd med å bli virkelighet. Trump omgir seg nå bare med ja-menn- og noen kvinner. Men det er knapt noen i Trumps administrasjon som kan by ham motstand.

Det skjer mens Trump blir stadig varmere i trøya, og sikker i sin rolle som president. De første månedene i Det hvite hus hadde han vanskeligheter med å finne ut av rollen. Men rampelyset han er i konstant - ikke minst på grunn av alle skandalene som omgir ham til enhver tid - ser ut til å gjøre at han trives. Med Trump alene hjemme i Det hvite hus går vi enda mer uforutsigbare og farligere tider i møte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!