KOMMENTARER

Mattis går av

Alene hjemme i Det hvite hus

De voksne har fått nok. Den bortskjemte skrikerungen uten impulskontroll har slitt ut barnepasserne. Det blir farligere nå.

ET BLIKK: Avgående forsvarsminister Jim Mattis ser i undring på sin sjef, Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
ET BLIKK: Avgående forsvarsminister Jim Mattis ser i undring på sin sjef, Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I løpet av bare noen dager er det klart at de siste to som ble betraktet som de «voksne» i Donald Trumps administrasjon, slutter rett over nyttår. Forsvarsminister Jim Mattis varslede avgang i februar neste år er dramatisk av to grunner. For det første så forsvinner en tross alt stabiliserende og ikke kunnskapsløs mann fra et kaotisk Hvite hus. For det andre er Mattis mannen som mer enn noen annen har prøvd å holde Donald Trump i øra, i hans seilas ute i verden. Med ham ute av maktas korridorer har USAs tradisjonelle allierte mistet sin viktigste kanal til Trumps øre. Det betyr at enda flere av spenningene i internasjonal politikk kan bli satt i spill.

Forsvarsminister Jim Mattis avskjedsbrev er klargjørende lesning. I brevet skriver han at det er viktig å vise sine allierte respekt, noe Trump som kjent eksplisitt ikke har gjort, og at USA må være «utvetydig» i forhold til Russland og Kina. Der har som kjent Trump vært eksplisitt tvetydig, til Mattis åpenbart store bekymring. På grunn av dette trekker Mattis denne konklusjonen i sitt brev til Trump:

- Fordi du har rett til å ha en forsvarsminister som har standpunkt som er mer i takt med dine på disse og andre områder, mener jeg det er riktig for meg å trekke meg fra min stilling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer