Alene hjemme

Madrugada-vokalist Sivert Høyem hyller sine helter på en skjeggete solodebut. Alle dagens 20 plateanmeldelser

CD: Det ligger nok i alle rockeres natur: å komme til et punkt hvor man lar skjegget gro og føler et sterkt behov for å lage rotekte, ærlig og personlig musikk uten for mye studiodikkedarer og masete marketing-krav.

Vareopptelling

Nå oppleves ikke akkurat Sivert Høyems band, Madrugada, som et konstruert og polert boyband. Snarere er det ei gruppe med en stringent musikalitet og visualitet: mørkt og langstrakt eller mørkt og hardt.

Sivert Høyems solodebut «Ladies and Gentlemen of the Opposition» føles i denne sammenhengen mest av alt som en vareopptelling fra Madrugada-vokalistens skarpe, inspirerte hode, en alene hjemme-fest hvor han får lov til å styre showet uten kompisinnblanding.

Her får Sivert utløp for ideer og heltedyrking som ikke helt passer inn i Madrugada-formularet, som fascinasjonen for Cornelis Vreeswijk (den plateselskapsoppkalte «Smalltown Supersound» og «Song For Cornelis» ), Will Oldham/Bonnie 'Prince' Billy ( «Ladyfriend» og «Woman» ) og Bill Callahan/Smog (den raske og Stones-groovende «What's Wrong With You» og den Velvet Underground-statiske «Slow Blues/Let It All Hang Out Now» ).

Verdensklasse

Det er lett å høre at det låter annerledes (lydbildet er åpnere og lysere, og det er mer piano), samtidig som man godt kan forestille seg at i hvert fall halvparten av låtene kan ha blitt testet i Madrugadas øvingslokale uten at øyebryn ville blitt hevet, som den Grant Lee Buffalo-inspirerte singelen «Far From Here» .

Det ligger litt i sakens natur at ei plate som dette kan bli ujevn, der den hopper inspirert og altomfavnende mellom ulike inspirasjonskilder og lydbilder, men albumet bindes sammen av en subtil og pent detaljrik produksjon - den Dylanske «First Day Of Somersaults» har for eksempel fått et flott tivoliaktig preg - og ikke minst Høyems upåklagelige vokalprestasjoner. Stemmemessig er han i verdensklasse.

HYLLER HELTENE: Lydbildet er åpnere og lysere på soloprosjektet til Madrugadas Sivert Høyem, «Ladies and Gentlemen of the Opposition».