Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alene og anonym

I Kaizers Orchestra er Janove Ottesen keiseren - som soloartist minner han mer om keiseren uten klær.

KONSERT: Stavanger (Dagbladet): Er det likevekt i sitt musikalske sjelsliv Janove Ottesen søker når han går fra den ene ytterligheten til den andre? Her snakker vi om Dr. Jekell and Mr Hyde.

For mens han og et frenetisk Kaizers gyver løs på publikum med norske tekster, tråkker han i brede oppgåtte spor som soloartist på engelsk.

Helt ordinær

Jeg er ikke i det minste tvil hva som er mest interessant. For mens Kaizers har egenart og stil som har fått Tom Waits til å uttale seg i positive ordelag, er Janove som soloartist høyst ordinær.

Bortsett fra et par låter og noen tilløp live, er det ingenting som ikke skiller ham fra den grå massen.

Derfor er albumet han, «Francis' Lonely Nights», en temmelig traust affære - bortsett fra singellåta «Go Tell Her» og «Neighbour Boy» og «Black & White Movie».

Det er slående å se hvordan et repertoar, en særegen stil og et band med sjel skaper identitet og gir karakter til en frontfigur. I Kaizers stråler Janove. Der er han utagerende, stilsikker og sterk.

Som soloartist med et langt mer blodfattig konsept, repertoar og stil blir han pregløs og anonym.

Dette er et glitrende eksempel på hvordan et bandkonsept er som et puslespill: Når brikkene faller på plass, er bildet komplett. Tar man en brikke og presser den inn et annet sted, blir det aldri riktig.

Romlende tønner

Det var ikke tilløp til ekstase på Folken i går kveld, men publikum satte stor pris på Janove, bandet og konserten.

Selv om jeg ikke er noen stor fan av plata, bør Janove slippe seg litt mer løs live. I den nye låta «I Feel Fine & You Should Too» viste han seg fra en mer løssluppen side - mer av det, takk.

Det kan kanskje virke urettferdig å trekke sammenligninger til Kaizers, men jeg kommer ikke utenom. For der framstår han som en av landets sterkeste scenepersonligheter, mens han som soloartist kunne vært hvilken som helt pubsanger med coverlåter på repertoaret.

Jeg foretrekker lyden av tønner som romler...

TRAUST: Når du vet hva Janove Ottesen står for i Kaizers Orchestra, blir soloversjonen - til tross for noen gode tilløp - av ham temmelig blodfatting og likegyldig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media