Alene på løperen

Ingen av stjernene fra «Cold Mountain» dukket opp da filmen åpnet filmfestivalen i Berlin i går kveld.

BERLIN (Dagbladet): Claudia Schiffer var en av de få glitrende stjernene som møtte blitsregnet på den røde løperen.

Nicole Kidman, Jude Law og Renée Zellweger prioriterte nye filmprosjekter framfor å kaste glans over premieren på «Cold Mountain». Filmen handler om soldaten Inman (Law) som deserterer fra den amerikanske borgerkrigen og legger ut på en farlig reise for å komme seg hjem til sin elskede Ada (Kidman). Hun forsøker å klare seg under harde kår, og får en alliert i den driftige gårdsjenta Ruby (Zellweger). Filmen har fått sju Oscar-nominasjoner, blant annet er Law nominert for beste mannlige hovedrolle, og Zellweger for beste kvinnelige birolle.

«Cold Mountain»-regissør Anthony Minghella har tidligere også regissert «Den engelske pasienten» og «Den talentfulle Mr. Ripley».

Avbud

Både Nicole Kidman og Renée Zellweger skulle egentlig komme til Berlin, men så meldte begge avbud. Og i går kveld kom beskjeden om at heller ikke Jude Law kom til å dukke opp på gallapremieren.

I forkant av gallavisningen ble den 54. filmfestivalen i Berlin offisielt åpnet av den tyske kulturministeren Christina Weiss og Berlins borgermester Klaus Wowereit.

I timene før den høytidelige åpningen samlet det seg flere hundre høylytte studenter foran Berliner Palast.

- Vi demonstrerer mot borgermester Wowereit. Han er ingen god mann for byens innbyggere, han er bare interessert i at næringslivet og pengefolket får det de vil ha. Nå har han foreslått en dramatisk økning i studentavgiftene, i barnehageprisene og på vannavgiften. Dessuten er det framlagt forslag om at det skal bli totalforbud mot demonstrasjoner i indre by, forklarer Andreas Thies (26).

Studentene hadde planlagt demonstrasjonen i god tid, og mange var utstyrt med skingrende fløyter som de blåste i.

Hard konkurranse

Filmfestivalen i Berlin er verdens nest største, bare slått av den i Cannes. 3500 pressefolk fra hele verden, samt tusenvis av filmmennesker, er samlet i den tyske hovedstaden fram til 15. februar.

Hele tre norske filmer deltar i årets konkurranse. Hans Petter Molands «Beautiful Country» deltar i hovedkonkurransen.

Den skal kjempe mot blant andre Björn Runges «Om jag vänder mig om» med blant andre Pernilla August, og «Die Nacht singt ihre Lieder» av tyske Romuald Karmakar. Filmen er basert på Jon Fosses teaterstykke «Natta syng sine songar».

«Beautiful Country» handler om en vietnamesisk gutt som legger ut på en lang og farefull reise på jakt etter sin amerikanske far. Nick Nolte, som har en rolle i filmen, har meldt avbud til Berlin, men i tillegg til Moland kommer filmens hovedrolleinnehavere Damien Nguyen, Bai Ling og Tim Roth til byen.

«Bare Bea»

Den amerikanske skuespilleren Frances McDormand er leder av juryen som skal avgjøre blant annet hvilken film som får årets Gullbjørn.

I Barnefilmfestivalens nye klasse 14+ deltar både Petter Næss' «Bare Bea» og Magnus Martens' «United».

Skuespillerne fra begge filmene kommer til Berlin med håp om pris. Det er totalt åtte filmer i 14+-klassen, så mulighetene er gode.

I dag lander også Aksel Hennie i Berlin. Han er plukket ut som «Shooting Star» blant talentfulle europeiske skuespillere.

KASTET GLANS: Claudia Schiffer var en av celebritetene som dukket opp og kastet glans over premieren på «Cold Mountain» i går kveld.