President Bashar al-Assad i Syria. Foto: AFP / NTB Scanpix / SANA
President Bashar al-Assad i Syria. Foto: AFP / NTB Scanpix / SANAVis mer

Aleppo er det nye Srebrenica

Verst er det opplagt for innbyggerne i Aleppo, som har folkerettslig krav på vern. 

Meninger

Regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad har i to uker nå beleiret den østlige delen av det som var Syrias største by, Aleppo. Der inne lever 200 000 til 300 000 mennesker med forsyninger av mat som bare rekker til tre uker, ifølge FN. Den siste forsyningsruta til Tyrkia er nå i regjerningsstyrkenes hender. Russiske eller syriske krigsfly, det er litt usikkert, har bombet Øst-Aleppo og regimets helikoptere har sluppet de tønnebomber. På regimets side slåss også stridende fra Iran og libanesiske Hizbollah. Vest i byen holdes også et område av kurdiske styrker, som her spiller på lag med regimet.

Opprørerne som forsvarer Øst-Aleppo, er en sprikende flokk. Noen moderate grupper støttes av USA, Tyrkia og Saudi-Arabia. På samme side kjemper «hellige krigere» i det som var Fronten al-Nusra, som nå formelt har gått ut av al-Qaida og kaller seg Fronten Fatah al-Cham, sammen med de nokså likesinnede Ahar al-Cham. I den fortvilte knipa som de står i, har de moderate opprørerne følt seg tvunget til å søke hjelp fra de ytterliggående islamistene, som kommer styrket ut av dette blodige slaget.

Russland har gjort et stort nummer av å åpne «humanitære korridorer» ut av krigsskueplassen. Assad-regimet har samtidig tilbudt et amnesti til de som kommer ut og legger ned våpnene i løpet av tre måneder. Taktikken er åpenbart å tømme byen for flest mulig folk og så bombe og skyte ned all motstand. Med Aleppo erobret vil Assad, med Iran og Russland i ryggen, stille sterkere når de formelle forhandlingene i Genève skal gjenopptas.

Så langt skal ikke flere enn 169 sivile ha tatt seg ut, stort sett med bare håndvesker, så det kan virke iscenesatt. Eller holdes de sivile tilbake av opprørere? Den syriske opposisjonen kaller dette «dødens korridorer». Uansett burde FN og Røde Kors få adgang til de omringede. Men FN-utsendingen til Syria, Staffan de Mistura, kommer ingen vei med kravet om å få overvåke korridorene.

Vestlige land kommer også i knipe i slaget om Aleppo. USA med allierte kriger mot Den Islamske Staten (IS), men vil ikke komme i kamp med Assad-regimet og Russland, som bomber deres politisk allierte, syriske opprørere. Ikke én, men to motstandere kommer styrket ut av dette, på den ene sida Assad og på den andre sida de islamske «hellige krigerne» utenfor IS.

Verst er det opplagt for innbyggerne i Aleppo, som har folkerettslig krav på vern. Som en FN-diplomat uttrykte det i forrige uke: «Aleppo er det nye Srebrenica.»