KOMMENTARER

Syria

Aleppos verdensberømte basar har reist seg fra asken

Et lyspunkt i Syria-krigen: Al-Madina-basaren i Aleppo er gjenoppbygd, fem år etter at den brant ned.

LIVET GÅR VIDERE: Al-Madina-basaren i Aleppo ble gjenåpnet 16. november. Foto: George Ourfalian/AFP/NTB Scanpix
LIVET GÅR VIDERE: Al-Madina-basaren i Aleppo ble gjenåpnet 16. november. Foto: George Ourfalian/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den var en av Midtøstens store turistattraksjoner. Den sto på UNESCOs verdensarvliste, dens historie gikk tilbake til 1400-tallet og den var araberverdenes største souk (markedsplass) under tak. De trange smugene og gatene med over 1500 butikker som solgte alt fra krydder til kobbergjenstander, utgjorde på kryss og tvers i alt 13 kilometer. Den hadde sin storhetstid da Aleppo var et knutepunkt på den legendariske Silkeveien, og fikk en ny renessanse da den ble utvidet under Det osmanske riket på 1600-tallet.

Men med borgerkrigen i Syria var det over for Al-Madina-basaren i Aleppos gamleby. Den overlevde de første månedene av kampene mellom Bashar Assads regjeringsstyrker og de syriske opprørerne i den islamistiske Al-Nusrafronten, men i september 2012 brant hele basaren ned, med sine småbutikker med enkle trevegger. Store verdier med alt fra gullsmykker til dyre stoffer og klær ble flammenes rov. Hvem som hadde ansvar for ugjerningen er uklart, men den syriske opposisjonen hevdet at Assad-soldater brukte ammunisjon som kunne antenne branner mot opprørere som hadde etablert stillinger i og rundt basarområdet.

Mens det arbeides med planer om å gjenreise Al-Madina-basaren til fordums storhet, blant annet ved bruk av 3D-teknologi, er en rekke av de små butikkene nå gjenoppbygd. Den offisielle åpningen skjedde 16. november, men det er mye som gjenstår av både arbeid og byråkrati. Ikke minst vil det i mange tilfeller være vanskelig å vite hvem som er de egentlige eierne av småsjapper som har eksistert i hundrevis av år.

Å spasere gjennom Al-Madina-basaren med sin karakteristiske krydderlukt var som å gå flere hundre år tilbake i tid – samtidig som man møtte moderniteten i noen av varene butikkene kunne tilby. Jeg husker godt et besøk i 1998 hvor jeg sammen med fotograf Alexander Nordahl (han tok Årets bilde i 2016 fra Øst-Aleppo) møtte teppehandler Omar (25). Da han hørte vi var fra Norge, sprang han inn i butikklokalet, åpnet en skuff og tok fram to fotballmagasiner om fotballklubben Manchester United – med bilde av Ole Gunnar Solskjær på forsida.

-Jeg elsker Solskjær, jeg elsker fotball. Kona spurte forleden hva jeg like best, henne eller fotballen. Jeg svarte at jeg likte henne bedre enn basketball. Da ble hun glad, for hun vet ikke forskjell på basket og fotball, sa Omar den gang.

Nå er mange av kundene tilbake, og sjøl om Syrias handelsminister Abdullah al-Gharbi sto for den offisielle gjenåpningen av basaren i november, er innbyggerne i dette området ikke på president Bashar Assads hitliste. Aleppos gamleby var nemlig på opprørernes hender inntil desember i fjor, og en rekke rapporter går ut på at innbyggerne der blir diskriminert og utnyttet økonomisk – som straff for å ha valgt feil side under borgerkrigen.

Men livet går tross alt videre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer