KUNST:  Den amerikanske samtidskunstneren Alex Israel åpner fredag en splitter ny utstilling på Astrup Fearnly museeet på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
KUNST: Den amerikanske samtidskunstneren Alex Israel åpner fredag en splitter ny utstilling på Astrup Fearnly museeet på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Alex Israel blir hyllet av kjendiser og kalt en ny Andy Warhol - nå stiller kunstneren ut nye verk i Oslo

- Jeg er opptatt av magien i Hollywood, sier Alex Israel.

(Dagbladet): - Jeg håper folk går ut hit, slik vi gjør i California, for å se på himmelen, tenke og drømme, sier Alex Israel og viser Dagbladet ut på en gigantisk kopi av «Paradise cove pier» i Malibu midt i visningsrommet på Astrup Fearnley museet på Tjuvholmen. Alle veggene i rommet er malt i farger som skal forestille en solnedgang i Los Angeles.

Den amerikanske samtidskunstneren har de siste åra gjort seg bemerket på den internasjonale kunstscenen. Han er kjent for kunst spekket med popkulturelle referanser fra livet i Hollywood, og at han alltid stiller i solbriller fra sitt eget brillemerke.

Fredag åpner den første utstillingen hans i Norge, der viser 33-åringen splitter nye verk, store installasjoner, og første gang traileren til sin debutspillefilm «SPF-18», med 90-tallsikon Pamela Anderson. 

Moderne Andy Warhol Han blitt kalt en moderne Andy Warhol, stiller ut på kunstinstitusjoner som MoMA og Guggenheim i New York og Pompidou-senteret i Paris, og kjendiser som Kim Kardashian, Lenny Kravitz, Miguel, Beyoncé og Jay-z kommer på hans utstillingsåpninger.

- Det er mange kjendiser som bor i LA, og den siste tida har folk fra underholdningsverden blitt mer opptatt av kunst. Det har ikke alltid vært sånn. Jeg ble veldig overrasket da Beyoncé og Jay-z kom på utstillingsåpningen min, sier han og smiler stort bak de karakteristiske solbrillene. 

Nå satser Astrup Fearnley museet i Oslo massivt på den nye utstillinga som har fått navnet #alexisrael, og skal stå fra 10. juni til 19. september.

Mens Henie Onstad Kunstsenter har hatt megasuksess i sosiale medier med sin Yayoi Kusama-utstilling, håper nå Astrup Fearnley museet at folk benytter #alexisrael flittig for å dokumentere utstillinga spekket av fargerike «Miami Vice»-aktige pasteller og neonfarger.

Jobbet som selger Selv jobber også Israel målrettet med sosiale medier og nettpublisering. Han er blant annet kjent for det beryktede nettalkshowet «As It Lays». Melanie Griffith, Kato Kaelin, Phyllis Diller og Paul Anka er alle intervjuet i webvideoserien som han begynte å poste på YouTube i 2012. 

- Jeg ønsket å lage portretter, og tenker alltid at gode portretter fanger noens personlighet. Men jeg visste ikke hvordan jeg skulle lage marmorstatuer eller malerier som så ut som noen, så jeg ville finne en måte å gjøre det på med de verktøyene vi har i dag, sier han.

Serien er blitt populær fordi Israel blant annet har for vane å stille absurde spørsmål, noe som fører til hoderisting og at intervjuene er fulle av mange og lange pinlige pauser.

LOGO: Alex Israel benytter sitt eget hode i profil som logo. Dette kalt Self Portrait, 2013. Foto: Alex Israel
LOGO: Alex Israel benytter sitt eget hode i profil som logo. Dette kalt Self Portrait, 2013. Foto: Alex Israel Vis mer

- Jeg var veldig inspirert av Oprah, og hvordan kjendiser dro til henne for å promotere ei bok eller en film, men hun fant alltid fram til noe som var ekte og ærlig. Jeg fikk lyst til å invitere kjendiser og bare stille de karakterspørsmålene om avslørte noe om dem som menneske. Jeg fant ut at det kunne bli min måte å lage portretter på, forteller han. 

Ideen førte til at han nå stiller eldre kjendiser spørsmål som: Hvilken farge er auraen din? Og er du organdonor? Mens siste spørsmål alltid er det samme: Hva vil du at verden skal vite om deg?

- Det er helt tilfeldige spørsmål, som ikke er valgt ut til dem som er på besøk. Hadde Melanie Griffith tenkt på aurarer så ville man se det, sier han og smiler.

Selv har han tenkt ut svarene på både aura-spørsmålet og sitt siste standardspørsmål.

- Auraen min er som en av mine solnedgang-malerier, lyseblå og litt rosa, litt twilight. Og til siste spørsmål låner jeg alltid det min venn Bret Easton Ellis sa på mitt talkshow, jeg vil at folk skal vite at jeg er en hyggelig fyr.  

Det mørke i kjendiskulturen Israel jobbet selv som kunstselger før han ble kunstner, og nå spekulerer mange på om han er en av Hollywoods største kritikere, eller om hans prosjekt er å hylle kjendiskulturen i LA.

Til Dagbladet svarer kunstneren utvetydig. 

- Ingen tror meg og folk fortsetter å spørre om jeg er kritisk til LA-livet. Men jeg er fascinert av Hollywood, og opptatt av magien der og hvordan den manipulerer folk. Ikke på en dårlig måte, men slik at vi får store opplevelser, sier han.

Alex Israel håper nå å dra med Oslo-publikummet inn i hans LA-verden, og la dem oppleve noe av magien han føler for sin fødeby. 

#LACMA @iamnaomicampbell @kimkardashian ?????

A photo posted by @alexisrael on


- Jeg var usikker på hvordan jeg skulle fylle det enorme rommet i galleriet. Men jeg har lært at det ikke alltid er objekter som egner seg best, men ideer, konsepter eller følelser som er metafysiske, så jeg ville lage en opplevelse som viser noe jeg kjenner hjemmefra, sier han om kopien av «Paradise cove pier» i Malibu.

- Det er en enorm utstilling som viser litt av alt jeg gjør. Jeg er veldig spent på å vise den, sier han. 

Israel håper også allerede å stille ut på ny i Norge.

- Oslo er fantastisk! Og jeg har hatt det beste været, nesten som LA, så jeg føler meg veldig hjemme. Jeg elsker Munchmusset, Nasjonalgalleriet og all sjømaten her. Jeg håper de inviterer meg tilbake! 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram