Alex Scherpf er død

En drivende teaterkapasitet er borte, 59 år gammel.

DYPT SAVNET: Tidligere teatersjef, regissør og skuespiller Alex Scherpf døde lørdag, 59 år gammel. Foto: Agder Teater
DYPT SAVNET: Tidligere teatersjef, regissør og skuespiller Alex Scherpf døde lørdag, 59 år gammel. Foto: Agder TeaterVis mer

En av de drivende kreftene innen kulturlivet i Kristiansand er borte. Lørdag formiddag døde Alex Scherpf, 59 år gammel, etter et lengre sykeleie.

Scherpf har de siste tre åra vært behandlet for en svulst på hjernen. Han døde i sitt hjem i Søgne, omgitt av familie, venner og kolleger.

Lovord

I helga har lovordene og sorgmeldingene strømmet utover sosiale medier, fra folk som har mye å takke Scherpf for. Som teatersjef først ved Beaivvás Sámi Teáther fra 1997 til 2002 og deretter ved Agder Teater fra 2005 til 2008 har han etterlatt seg en stor skare skuespillere og medarbeidere som har kunnet glede seg over hans kunnskap, entusiasme og kreativitet, både i og utenfor arbeidstida.

Scherpf er født i Tyskland i 1955 og kom til Kristiansand som tiåring. I 1985 gikk han ut fra regilinja på Statens Teaterskole og har satt opp teaterstykker, revyer, musikaler og balletter ved en rekke scener, blant dem Teater Ibsen, Det norske teater, og Nationaltheatret.

Shakespeare
Scherpf har også virket som skuespiller, tekstforfatter og som filmregissør. I 2002 regisserte han sammen med svensken Bo Landin en oppsiktvekkende, samisk versjon av Shakespeares «Macbeth», framført både på scenen og på film av Ice Globe Theatre.

I Kristiansand har han vært med på å påvirke en hel generasjon av skuespillere, musikere og teaterarbeidere. Han var en mann med evnen til å fange opp unge talenter og løfte dem fram — blant andre folk som Henrik Rafaelsen, Rune Andersen, Bjørn Ole Rasch, Hilde Hefte, Ole Geir Feste og Runar Hodne.

Såvel tragedier som komedier lå godt i hans regissørhånd. Hans kompromissløshet som kunstner og hans glød som instruktør og samtalepartner blir framhevet av de som har jobbet sammen med ham.

Som Rune Andersen uttrykte det i helga: «Han var en maestro med stor m.»