KOMMENTARER

Alexander Kristoff tråkker i grums når han sykler for Emiratene

Norges store proffsyklist tilhører et lag som eies av De forente arabiske emirater. Herskerfamiliene herjer både på hjemmebane og i Jemen, skriver Jan-Erik Smilden.

FANGETORTUR: Dette er en av skissene en løslatt jemenittisk kunster tegnet mens han satt i et fengsel i Jemen, drevet av folk fra De forente arabiske emirater. Foto: AP/NTB/Scanpix
FANGETORTUR: Dette er en av skissene en løslatt jemenittisk kunster tegnet mens han satt i et fengsel i Jemen, drevet av folk fra De forente arabiske emirater. Foto: AP/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Lørdag hersket det spark og slag, søndag og mandag var det pause. Samme rutine foregikk de tre neste dagene, før helligdagen fredag ble tilbrakt i total isolasjon.

Dette forteller en jemenittisk kunstner til nyhetsbyrået AP etter å ha blitt løslatt fra et av Jemens mest notoriske fengsler. Du tror kanskje at dette fengslet blir styrt av landets myndigheter? Nei, da, kontrollen er tatt over av De forente arabiske emirater, FAE, landet som sammen med Saudi-Arabia leder krigføringen mot Houti-bevegelsen – som verstinger i den jemenittiske borgerkrigen.

Kunstneren lagde en rekke tegninger av torturen som foregikk i Beir Ahmed-fengslet i Aden i Sør-Jemen. De gir et dystert innblikk i den glemte verden av menneskerettighetsbrudd, begått av militære og sikkerhetspolitifolk fra FAE.

Slik herjer eierne av Alexander Kristoffs proffsykkellag, UAE Team Emirates, som i disse dager deltar med relativt brukbare resultater i Tour de France. Laget eies av Emirates, det statseide flyselskapet i Dubai, ett av de sju emiratene og First Abu Dhabi Bank, fra emiratet Abu Dhabi. Banken er hovedsakelig eid av herskerfamilien i Abu Dhabi.

Den sjiamuslimske houti-militsen tok kontroll over store deler av Jemen i begynnelsen av 2015. Den ikke så veldig populære sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi ba Saudi-Arabia og FAE om hjelp, og fikk en hel «koalisjon av villige» til å delta i kampen mot houtiene. Nå er Hadi redusert til en marionettfigur, mens Saudi-Arabia og De forente emirater meler sin egen kake, ikke minst for å bekjempe houtienes alliansepartner Iran.

De siste månedene har AP avslørt at Abu Dhabi driver minst atten hemmelige fengsler i Jemen, der grov tortur, inkludert seksuell mishandling, foregår i stor stil og der henrettelser ikke er uvanlig. Emiratenes myndigheter nekter for at de driver disse fengslene, men protesten blir hul når Jemens egen innenriksminister Ahmed al-Maysari for noen dager siden sa at han ikke hadde noen kontroll over disse fengslene og at han ikke engang kan komme til havnebyen Aden uten tillatelse fra emiratiske myndigheter.

For nordmenn er FAE et relativt ukjent land, bortsett fra for de som ferierer i eksotiske Dubai.

Det er ikke mye vi i Vesten hører om De forente arabiske emiraters virksomhet i Jemen. Norge har gode relasjoner til Emiratene, og det er sjelden det kommer kritikk av brudd på menneskerettigheter i landet. Etter hardt press mot regjeringen måtte Norge stanse sin våpeneksport til FAE før jul i fjor.

Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch kritiserer imidlertid FAE sterkt – som en av verstingene når det gjelder menneskrettighetsbrudd. Dette gjelder krigføringen i Jemen, men ikke minst Emiratenes behandling av egne innbyggere og de mange arbeidsinnvandrerne der.

Det er ikke lov å danne politiske partier eller politiske organisasjoner, og ytrings- og pressefriheten er svært begrenset. Vilkårlige arrestasjoner og svært lang tid i varetektsfengsel er vanlig, det samme er brutalitet fra politi og fangevoktere. Anti-terrorlover brukes mot opposisjonelle. Vold mot kvinner straffes vanligvis ikke, men det gjør homofili.

Verst av alle har landets arbeidsinnvandrere det. De utgjør rundt 80 prosent av befolkningen i Emiratene, og svært mange kommer fra Sørøst-Asia. De lever ofte på slavekontrakter og blir utnyttet på det groveste. Seksuell vold mot kvinner som jobber som hushjelper forekommer hyppig, men etterforskes ikke.

Til Aftenposten sier Alexander Kristoff at han ikke blander politikk og idrett og at han fokuserer på karrieren sin. Han er heller ikke alene om å være idrettsmann i et land der menneskerettigheter er en vits, eller der framtredende myndighetspersoner fra slike land eier idrettsklubber både hjemme og ute i verden. (Fotballklubben Manchester City eies for eksempel av et investeringsselskap som ledes av visestatsministeren i Emiratene.)

Som en del av den vestlige alliansen slipper DFA lett unna kritikk. Idrettsarrangementer som Tour de France gir føderasjonen masse positiv PR, og de rike sjeikene som styrer der, kan sole seg i glansen.

Douglas Ryder som er sjef for Edvald Boasson Hagens sørafrikanske lag, Dimension Data, sier til Aftenposten at det vil være utenkelig å knytte seg til et land som De forente arabiske emirater.

Det fins fornuft – også i idrettsverdenen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer