KOMMENTARER

Alexander Kristoff tråkker i grums når han sykler for Emiratene

Norges store proffsyklist tilhører et lag som eies av De forente arabiske emirater. Herskerfamiliene herjer både på hjemmebane og i Jemen, skriver Jan-Erik Smilden.

FANGETORTUR: Dette er en av skissene en løslatt jemenittisk kunster tegnet mens han satt i et fengsel i Jemen, drevet av folk fra De forente arabiske emirater. Foto: AP/NTB/Scanpix
FANGETORTUR: Dette er en av skissene en løslatt jemenittisk kunster tegnet mens han satt i et fengsel i Jemen, drevet av folk fra De forente arabiske emirater. Foto: AP/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Lørdag hersket det spark og slag, søndag og mandag var det pause. Samme rutine foregikk de tre neste dagene, før helligdagen fredag ble tilbrakt i total isolasjon.

Dette forteller en jemenittisk kunstner til nyhetsbyrået AP etter å ha blitt løslatt fra et av Jemens mest notoriske fengsler. Du tror kanskje at dette fengslet blir styrt av landets myndigheter? Nei, da, kontrollen er tatt over av De forente arabiske emirater, FAE, landet som sammen med Saudi-Arabia leder krigføringen mot Houti-bevegelsen – som verstinger i den jemenittiske borgerkrigen.

Kunstneren lagde en rekke tegninger av torturen som foregikk i Beir Ahmed-fengslet i Aden i Sør-Jemen. De gir et dystert innblikk i den glemte verden av menneskerettighetsbrudd, begått av militære og sikkerhetspolitifolk fra FAE.

Slik herjer eierne av Alexander Kristoffs proffsykkellag, UAE Team Emirates, som i disse dager deltar med relativt brukbare resultater i Tour de France. Laget eies av Emirates, det statseide flyselskapet i Dubai, ett av de sju emiratene og First Abu Dhabi Bank, fra emiratet Abu Dhabi. Banken er hovedsakelig eid av herskerfamilien i Abu Dhabi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer