Alexander Rybak sjekket ut 400 jenter og satte sammen ny vokalgruppe

Nå deltar han i Grand Prix i Hviterussland.

Alexander Rybak sjekket ut 400 jenter og satte sammen ny vokalgruppe
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter rekordseieren med «Fairytale» i 2009 vil hans navn for alltid være knyttet til den norske Eurovision Song Contest-historien.

Neste år kan Alexander Rybak (28) være representert i finalen i Wien med to låter - som komponist.

I sitt opprinnelige hjemland Hviterussland skal Rybak delta med låta «Accent», framført av en kvinnelig vokalkvintett Rybak selv har satt sammen etter en høyt profilert og grundig auditionprosess i beste «Idol»-stil.

- Jeg var i fire byer og møtte sangere etter at konkurransen var annonsert med både tv- og radioreklame. Til sammen kom det over 400 jenter og sang, og jeg har plukket ut fem med stemmer som passer hverandre og låta, en popsang med innslag av hviterussisk folkemusikk, forteller artisten og låtskriveren på telefon fra Minsk.

Kjenner ingen Han har, etter sin egen seier i Moskva, deltatt i den norske Melodi Grand Prix-konkurransen som komponist en gang. Det var da han skrev «I'm With You» for Annsofi Pettersen i 2013.

Ideen om å etablere en ny gruppe til den hviterussiske Melodi Grand Prix-konkurransen kom for lenge siden, men først i år anser Rybak konkurransen i landet for å være såpass lite forhåndsavgjort at det er interessant å delta.

- Hvem som skal representere Hviterussland i Wien avgjøres 50 prosent av seerstemmer og 50 prosen av en jury. Nå håper jeg bare ingen av de andre deltakerne har nære bånd til jurymedlemmene - selv kjenner jeg ingen av dem, ler Rybak, som flyttet til Norge som fireåring.

Typist østeuropeisk Låta beskriver han som typisk østeuropeisk, med innslag av «synther fra fordums tider» i lydbildet, for å rendyrke stilen og unngå kompromissene som ifølge komponisten har preget de siste åras hviterussiske bidrag til Eurovision. Teksten handler om det å snakke engelsk med aksent.

- Nesten alle som deltar i Grand Prix synger jo engelsk med aksent, så istedet for å prøve å legge skjul på det, synger vi om det, forklarer Rybak.

Det er foreløpig ikke avklart når den hviterussiske konkurransen finner sted.

Deltar også i Malta Rybak har også skrevet «Still Here» for det unge, maltesiske sangtalentet Franklin Calleja. Låta har allerede avansert fra semi til finale i den nasjonale utvelgelsesprosessen på middelhavsøya, som aldri har vunnet den internasjonale sangkonkurransen, men flere ganger havnet på andre- og tredjeplass.

Deltakelsen i Malta er mer tilfeldig, og skjedde etter at Rybak lot seg imponere av Callejas sangstemme.

- Jeg fikk bare lyst til å lage en sang til ham, og skrev en ballade selv om jeg vet at de tradisjonelt gjør det dårlig i Grand Prix-sammenheng. Jeg liker å lage ny musikk og skreddersy den for andre. For meg handler ikke dette bare om å vinne, men også om å hjelpe nye talenter til å nå ut til publikum, sier Rybak.

Han ønsker ikke å vente med å komponere for og produsere andre artister til hans egen artistkarriere er på hell.

- Jeg liker allsidighet. Dette er min måte å sikre meg et allsidig liv på, sier han.

FOLK-POP: Gruppa synger Rybaks låt, som er inspirert av hviterussisk folkemusikk. Foto: Privat
FOLK-POP: Gruppa synger Rybaks låt, som er inspirert av hviterussisk folkemusikk. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer