Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alexander Rybak uønsket i Kina

Kjempeopera i Beijing avlyst to uker før forestillingen.

MØTE: Alexander Rybak (t.v.) spilte rollen som Ketil Moe allerede under fjorårets 10-årsmarkering for Moes bortgang i Lillesand. Da møtte han den ekte Mark Wang (midten), som i «Some sunny night» spilles av den norske komponisten Thomas Stanghelle. Foto: Hans Vidar Levinsen
MØTE: Alexander Rybak (t.v.) spilte rollen som Ketil Moe allerede under fjorårets 10-årsmarkering for Moes bortgang i Lillesand. Da møtte han den ekte Mark Wang (midten), som i «Some sunny night» spilles av den norske komponisten Thomas Stanghelle. Foto: Hans Vidar Levinsen Vis mer

||| BEIJING (Dagbladet): Kinesiske myndigheter varsler nå at de ikke lenger vil ha den planlagte operaforestillingen med GP-vinner Alexander Rybak i hovedrollen.

I dag kom meldingen fra det kinesiske kulturdepartementet om at forestillingen er uønsket i Kina.

Etter planen skulle operamusikalen Some Sunny Night settes opp både i Beijing og Wuhuan i begynnelsen av november.

Skylder på fredsprisen Den overraskende avlysningen kommer fire dager etter at den norske Nobelkomiteen ga årets fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Kina har reagert med sinne på tildelingen.

I Beijing og Wuhan skulle Alexander Rybak ha hovedrollen i kjempeforestillingen «Some sunny night», signert den norske komponisten Thomas Stanghelle.

- Vi har fått beskjed om at som straff for at fredsprisen gikk til til Liu Xiaobo, får vi ikke lov til å gjennomføre den planlagte kinaturnéen, sier Thomas Stanghelle til Dagbladet.

- Uønsket Under forestillingen 1. november skulle det også avdukes en dobbeltstatue av Ketil Moe og hans kinesiske funksjonshemmede venn Mark Wang, som tidligere er blitt avduket i Lillesand.

Denne seremonien er også erklært uønsket fra kinesisk side, og den offisielle delegasjonen fra Lillesand, under ledelse av ordfører Arne Thomassen, som både skulle overvære operamusikalen, avdukingen og inngå vennskapsavtale, er ifølge det kinesiske kulturdepartement uønsket i Kina.
 
Kjempeoppsetning Over 200 artister er med i operamusikalen som var opp i 1. og 2. på 21st Century Theatre i Beijing, en sal som rommer 1800 publikummere.

På scenen skulle Rybak spille den nå avdøde cystisk fibrose-rammede maratonhelten Ketil Moe fra Lillesand.

Hans venn, kineseren Mark Wang, ble handikappet etter en flystyrt og kom til Norge på studiestipend tildelt av dronning Sonja.

Han var en av de offisielle fakkelbærerne under OL i Beijing. Wang skulle spilles av Stanghelle selv.
Kalt inn på teppet Det er Mark Wang kinesiske myndigheter nå har kalt inn på teppet.

- Vi har fått beskjeden videreformidlet av Mark Wang. Han har vært i møter med kulturdepartementet i Kina døgnet rundt de siste dagene - sammen med den kinesiske nasjonaloperaen. Beskjeden er dessverre at det er helt uaktuelt med samarbeid med Norge og norske artister slik det er nå, sier Stanghelle.

Flere profesjonelle skuespillere fra Norge skulle være med i oppsetningen. Rybaks far, Igor, skulle dirigere det kinesiske symfoniorkesteret, mens moren Natasja skulle spille flygel.

- Dette er spesielt synd, siden budskapet er viktig å få fram i Kina. Det var noe Kinas nasjonalopera også var spesielt opptatt av, og selvfølgelig mye av årsaken til at de satset så mye på det. Turnéen skulle involvere 200 personer, de hadde virkelig slått på stortromma, sier Stanghelle.


Dagbladet.no kommer med mer!

DAGBLADET 26. SEPTEMBER: Familien Rybak og barndomsvennen Thomas Stanghelle kunne med begeistring fortelle om samarbeidet med Nasjonaloperaen i Beijing.
DAGBLADET 26. SEPTEMBER: Familien Rybak og barndomsvennen Thomas Stanghelle kunne med begeistring fortelle om samarbeidet med Nasjonaloperaen i Beijing. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media