Alexandre Dumas inn blant Frankrikes nasjonalhelter

200 år etter sin fødsel har forfatteren av «De tre musketerer» og «Greven av Monte-Cristo» funnet hvile blant Frankrikes nasjonalhelter.

Svøpt i blå fløyel med påskriften «Alle for én, én for alle» ble kisten med Alexandre Dumas' levninger lørdag brakt fra eiendommen Monte-Cristo ved Port-Marly til sentrum av Paris flankert av motorsykler. Endestasjonen var Panthéon, æresgravmonumentet i Paris der nasjonens største helter hviler.

De jordiske levningene av Dumas, som ble født for nøyaktig 200 år siden og døde i 1870, ble for noen dager siden gravd opp fra kirkegården i hans hjemby Villers-Cotterjts nordøst for Paris. Tusenvis av mennesker har møtt opp for å vise sin respekt for forfatteren under kistens ferd mot hovedstaden.

Det siste stykket inn til Panthéon skulle Dumas bli fulgt av fire menn kledd som musketerer, skuespillere som deklamerte sitater fra hans verk og skuelystne med forfatterens bøker i hånden.

Han blir den sjette franske forfatter som får plass i Panthéon, og etter fire dager i hovedsalen flyttes han inn i et sidekapell for å ligge ved siden av Victor Hugo og Emile Zola.

Ringeaktet

Alexandre Dumas var svært produktiv og etterlot seg over 250 verk - skuespill, romaner, politiske tekster og en kokebok. Men tross sin skaperevne og popularitet blant vanlige folk, ble Dumas lenge ringeaktet i rådende intellektuelle og litterære kretser.

- Han ble aldri anerkjent som en av de store så lenge han levde. Man erkjente at han gledet folk som skribent, men nettopp det var problemet: Han ble lest av for mange mennesker, sier historiker Alain Decaux, som skulle holde minnetalen i Panthéon.

I dag blir Dumas, som var sønnesønn av en svart haitiansk slave, i økende grad sett som en representant for de svartes frigjøring. Og det at hans historisk anlagte spenningsfortellinger er lett tilgjengelige, blir ikke like sterkt som før regnet som en svakhet.

«De tre musketerer»

Dumas' mest berømte verk er «De tre musketerer», historien om d'Artagnan og livvaktene til kong Ludvig 13., samt «Greven av Monte-Cristo». De to verkene er blitt oversatt til svært mange språk og har gitt inspirasjon til over 300 filmer. Hele 65 skuespillere har hatt rollen som d'Artagnan, blant dem Douglas Fairbanks, Michael York og Jean-Paul Belmondo.

Dumas' eget liv var nesten like eventyraktig som de han skapte i litteraturen. Han vant og sløste bort formuer, rømte til Belgia for å slippe unna kreditorer, sluttet seg til Italias kamp for selvstendighet, og ble far til en rekke «uekte» barn før han døde i 1870.

Romanfabrikk

Dumas' far var general i Napoleons hær og døde i 1806. Sønnen Alexandre ble dermed overlatt i fattigdom, noe som tvang ham til å tjene sitt levebrød som kontorist.

I 1823 flyttet han til Paris og begynte å skrive skuespill. Men det gikk ikke lenge før han oppdaget at det var et godt marked for føljetonger.

De fleste av Dumas' romaner ble nettopp skrevet som føljetonger for de store avisene i Paris, og etterspørselen ble etter hvert så stor at Dumas organiserte en hel romanfabrikk med tallrike medarbeidere, som kapittel for kapittel utarbeidet hans ideer og skisser.

Likevel var det Dumas' særegne vitalitet og fargerikdom som preget verkene. De beste av hans verker trekkes gjerne fram som eksempler på den romantiske diktning i Frankrike.

(NTB)