Ali åpner latterdøra

Kaos preger det som skal bli Oslos første humorhus. Bedre blir det ikke når Lisa Tønnes alter ego Ali entrer scenen i september.

-  Hva showet skal handle om? Den røde tråden blir rett og slett det kaoset som vil oppstå når Ali får frie tøyler, forklarer Lisa Tønne med skrekkblandet fryd. Standupkomikeren er første kvinne ut med eget show når Underholdningshuset Latter åpner dørene i høst. Det vil si; Lisa får vi se lite til. Det er nemlig rollefiguren Ali som skal trimme publikums lattermuskler. Tønne har stått opp som Ali på standupscenen en stund, og tv-seerne har fått smakebiter fra den munnrappe iraneren i «LørDan/Kjempesjansen». Når han denne gangen serverer sine usensurerte betraktninger, står han på egne bein - i eget show.

Kong Ali

Underholdningshuset får en skikkelig pangstart med standupfestivalen som begynner 18. august. Da skal 2600 kvadratmeter i den tidligere IMAX-kinoen på Aker Brygge være ferdig oppusset. Komikerne får boltre seg fra hovedscenen og klubbscenen, hvor det til sammen er plass til 800 gjester. I tillegg skal bygget romme en restaurant og fem barer. Når de siste latterbølgene etter festivalen har lagt seg, er det klart for «Ali Reeza - atter en konge».

-  Dette er det første showet mitt helt alene. Jeg får angst herfra og til glade jul når jeg tenker på det. Samtidig er det utrolig artig, sier Lisa.

Hun er spesielt glad for å ha fått med seg regissør Per Olav Sørensen på laget. De to har jobbet sammen før, blant annet med dramaserien «Seks som oss» på tv og forestillingen «Men tankene mine får du alltid».

-  Ali er tøffere

I det som skal bli komikernes VIP-rom, forvandles Lisa gradvis til Ali. Mørk øyenskygge legges langs neseryggen for å skape inntrykket av et skeivt snyteskaft. Øyenbrynene får en kraftig omgang med kajal og en tynn pornobart prikkes på plass.

-  Kommer Ali til å snakke om de samme tingene som du ville snakket om i et show?

-  Ali og jeg er opptatt av veldig ulike ting. Dessuten er Ali mye modigere enn meg, og sier ting jeg aldri kunne sagt. Men jeg kan jo ikke unngå at det er mye av meg i ham siden det er jeg som har lagd ham ... Huff, det blir litt schizofrent dette, ler Lisa.

Sæggebuksene heises på plass, basketballtrøya trekkes over hodet og boblevesten glis igjen. Et bandana knytes rundt hodet og lua tres over. Når Buffalo-skoa er på plass er transformasjonen fullstendig. Søte Lisa er blitt tøffe Ali.

-  Kule sko, ikke sant? Bra for ryggen også, sier morra mi, utbryter Ali med trykk på r-ene.

Ali poserer og flekser muskler. Rett som det er tar han noen kraftige balletak, liksom for å forsikre seg om at alt er på plass.

-  Jeg er god på dette, ass. Kunne egentlig vært fotomodell, men får ikke tid til alt, vettu.

Styrker miljøet

Daglig leder i Stand Up Norge, Elina Krantz, ler og klapper i hendene. Hun mener det passer bra at en forholdsvis fersk komiker introduserer det nye underholdningshuset.

-  Det er et fint signal å sende ut at vi satser ungt og nytt.

Stand Up Norge har over 50 artister i stallen. Forestillingene har til nå vært spredt på steder som Smuget, Scene West, Christian Kvart og Chat Noir. Krantz gleder seg til å få humoristene under samme tak.

-  Et eget sted vil styrke miljøet og holde det samlet. Det blir ikke så mye mer standup, men flere vil få egne show. Dermed skaper vi også rom for dem i mellomsjiktet, forklarer Krantz. Ali befinner seg selvsagt langt fra mellomsjiktet.

-  Han skal ut og vise verden hva standup er, ler Krantz.

I bakgrunnen tar Ali nok et balletak til ære for fotografen.

PRIKKEN OVER I'EN: Elina Krantz i Stand Up Norge sørger for at forvandlingen fra Lisa Tønne til Ali Reeza blir perfekt.
SCHIZOFRENT: Bare klærne mangler før Lisa Tønnes totale forvandling til den iranske innvandreren Ali Reeza er fullført. Verken showet til Ali eller Klubbscenen han skal boltre seg på fra 2. september, er ferdig ennå. Men Ali har full kontroll.