ali blabla

Han er Englands mest populære komiker. Han har hatt egne TV-show. Han har vært programleder for MTV Music Awards. Og han har spurt David Beckham om de kunne ha sex. Let uz present, in da house:

- JEG VISER KIDSA i gata at ved å være målbevisst, arbeide hardt, svindle og deale litt, så kan de komme seg ut av ghettoen.

Det er Ali G som snakker. Liksomhiphoperen fra London, alltid kledd i vulgære klær, alltid merkelige kreasjoner på hodet, alltid full av faen. Du har sett ham på Metropol-TV før Metropol-TV gikk konk. Eller så har du sett ham på MTV.

Nå kan du snart sette deg ned i kinosetet og nyte Ali G i en og en halv time.

Den gale mannen har laget sin egen film, «Ali G Indahouse».

BAK BARTEN ER ALI G en helt vanlig mann ved navn Sacha Baron Cohen. En Cambridge-utdannet, halvt jødisk herre fra et penere strøk i London. Han har en blond og vakker skuespillerkjæreste fra Australia. Broren er musiker. Foreldrene lever et stille middelklasseliv. Mer får vi ikke vite.

For Sacha Baron Cohen eksisterer ikke i det offentlige liv. Han gir aldri intervjuer som noen annen enn Ali G.

Vi får bare se Sacha utkledd i sjokkrøde hiphopbukser. Vi får bare se Sacha bak lyse solbriller og merkelig sminke.

Vi får bare høre mer eller mindre morsomme Ali G-svar på våre spørsmål.

For ikke å glemme ord som booyakasha og aiii .

DET VAR BRITISKE Channel 4 som først tok Ali G inn i varmen. Der gjorde han enorm suksess med eget tv-show, hvor han harselerte med hip hop- og gjengkulturen og lurte stokk-konservative britiske eksperter i liksomdebatter. Ikke alle som opplevde krigen skjønte humoren, men han ble superpopulær blant unge seere. Så populær at Madonna tok ham med i en musikkvideo. Så populær at fattige Metropol-TV i Norge kjøpte inn noen episoder i år 2000.

Seinere fikk Ali G være programleder under MTV Music Awards. Og nå vil han altså sjarmere filmpublikummet. Selv sier han det slik:

- Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre noe ukommersielt som ville føre til at jeg fikk drittmye penger, og så kom Working Titles Films og sa at de trengte noe de kalte skatteunndragelse, og at jeg var den perfekte mann for den oppgaven.

- Hva handler filmen om, egentlig?

- Den tar opp viktige spørsmål.

- Som for eksempel?

- Hva som skjer hvis en av gutta fra ghettoen blir parlamentsmedlem, hvordan behandler det britiske politiske systemet etniske minoriteter og hva er best av ei dame med kolossale silikonbryster og ei dame med små, ekte pupper. Jeg vil ikke avsløre slutten på filmen, men svaret er selvsagt kolossale silikonbryster.

FOR Å SI DET litt mer pedagogisk: «Ali G Indahouse» handler om at Ali G kjemper for den lokale fritidsklubben, som kommunen truer med å legge ned. Han lenker seg fast til en bussholdeplass, ender opp i regjeringspartiet og skaffer en haug med velgere på grunn av sitt syn på utdanning, helse og asylsøkere. Så ødelegger han alt ved å ha sex på statsministerens kontor iført statsministerens hatt. Dette blir filmet av overvåkingskameraer. Det blir regjeringsskandale og masse action.

- Du har jo skrevet filmen selv. Hvor hentet du inspirasjonen fra?

- Nå skal du høre. Jeg visste jo at et manuskript kan ta tre år å skrive, og at det trengs tusenvis av timer med forarbeid. I stedet for alt dette maset stjal jeg bare historien fra klassikeren «Politiskolen 6». Filmselskapet ble så imponert at de ga meg fem millioner pund for å lage filmen. Og jeg bør nok takke dem på vegne av det fantastiske røykeparadiset Amsterdam, som nå er fire og en halv million pund rikere.

VI ØNSKER Å STILLE flere spørsmål, men Ali G mister konsentrasjonen og begynner å mimre om gamle tider.

- Mitt vakreste minne er den gangen besta tok meg med til Legoland. Hun viste meg disse forbløffende vindmøllene og de helt utrolige, røde togene som laget tjo-tjo-lyder, akkurat slik som de ekte togene gjør. Det var en helt fantastisk måte å starte år 2000 på.

- Hva er det tristeste minnet du har, da?

- Som et tragisk ekko etter drapet på Notorious BIG, ble mitt eget marsvin, Biggie, plaffet ned av min egen kompis med luftpistol. Han siktet på naboens katt, men var en tanke stein, så nå joiner Biggie Notorious BIG i det hinsidiges South Central. Han er dypt savnet, og jeg dedikerer denne filmen til ham.

OG SÅ SIER ALI at det er nok prat om filmen. Han vil heller fortelle en tullehistorie om da han vokste opp i Staines i London.

- Jeg er svært takknemlig for at jeg at jeg greide å vokse opp der i det hele tatt. De fleste i min generasjon greide seg ikke, og er nå skjeletter gravlagt i krematorier. Men det er selvsagt vanskelig for en ni-til-fire-fyr som deg å fatte hvordan det er hver dag å leve i frykt for å bli slaktet i en drive-by-shooting , bli henrettet av politiet eller bli brent med sigaretter av East Staines Massive-gjengen.

- Hvorfor er det så mye bråk mellom Eastside- og Westside-gjengene, egentlig?

- Konfliktene mellom oss har dype røtter og grunner i problemene du får når du lever i håpløshet og fattigdom. Og så var det en barnslig idiot på barneskolen som sa at jeg brukte damebukser og spiste min egen bæsj. Noe som på ingen måte er sant. Det var faktisk han som gjorde det.

Filmen «Ali G Indahouse» går for full musikk i Storbritannia. Norgespremiere er 15. november.